pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kauza „Čapí hnízdo“ ukazuje na slabé místo evropských dotací

Řada lidí má na Evropskou unii pozitivní názor právě kvůli nim – ty magické evropské dotace, strukturální fondy, granty a projektové výzvy... Miliardy eur peněz „zadarmo“, které tečou do naší chudičké země a činí nás šťastnějšími. To všechno slýcháváme od podporovatelů evropskounijní modré vlajky se žlutými hvězdami. Kauza Čapí hnízdo nejenže pomyslně přistřihla křídla v politickém rozletu Andreje Babiše, ale zároveň krásně ilustruje, jak mylné je vnímat dotace jako přidanou hodnotu celé společnosti.

Financování Evropské unie je založené na přerozdělování příspěvků jednotlivých států. Ty na jedné straně do unijního rozpočtu peníze odvádí, na druhé straně je čerpají prostřednictvím fondové politiky. Je férové říct, že Česká republika je čistým příjemcem unijních prostředků. V loňském roce jsme do EU odvedli 41,9 miliardy Kč a obdrželi z unijního rozpočtu 193,7 miliardy Kč – roční kladná čistá pozice necelých 152 miliard Kč tak výrazně vylepšila celkovou čistou pozici České republiky od vstupu do Evropské unie v roce 2004 – příjmy z EU 990,4 miliardy Kč, výdaje do EU 429,2 miliardy Kč, čistá pozice 561,2 miliardy Kč.

Ale jak vidno z desítek mediálně propíraných kauz, zdaleka neplatí, že těch 561 miliard Kč, které jsme obdrželi během 12 let v EU, slouží k financování bohulibých cílů společnosti. Část prostředků se rozpustí v byrokracii a formulářovém pekle úředníků, za část prostředků se postaví nesmyslné projekty jako asfaltové polní cesty či naddimenzované zábavní parky, část prostředků se odčerpá na pofidérní školení, konference a workshopy, o které by jinak nikdo nestál, no a část se samozřejmě rozkrade – policie, státní zástupci a soudci by se bez rozkrývání dotačních podvodů skoro nudili, chtělo by se říci. Kolik kauz zůstalo nerozkryto jen kvůli tomu, že jejich majitelé/nemajitelé zrovna nejsou ministři financí? Kolik takových „Čapích hnízd“ asi v republice máme? A kolik jich asi je v celé Evropské unii?

Mimochodem – český státní rozpočet jen letos počítá s výdaji přes 1250 miliard Kč. To jen tak pro srovnání, peníze tu jsou. Při hlubším zamyšlení nad problematikou financování dotační mašinerie EU už proto není tak „neoliberální“, „troufalé“ ani „idiotské“ (jak občas slýchávám) se ptát, zda by skutečně nebylo lepší, kdyby prostředky daňových poplatníků zůstaly v jednotlivých zemích? Ano, čistá pozice České republiky za 12 let by v takovém případě nebyla 561 miliard Kč, ale pouze 429 miliard Kč. Ale i za tyhle peníze by se dalo postavit dost skutečně potřebných projektů. A navíc by policie, státní zástupci, soudy, úředníci a hlavně politici měli o dost starostí méně.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.