čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

POLITICKÁ KORIDA: Podle čeho se město řídí při rozdělování dotací?

Pokud trochu sledujete politické dění v našem městě, možná vám neunikl status dnes již bývalého zastupitele Pavla Bednaříka, který kritizoval jistou nesystémovost schvalování dotací ze strany vedení města. Zeptali jsme se proto jednotlivých zastupitelských klubů, co si o této problematice myslí a jaký na to mají názor.

Otázka redakce

Pavel Bednařík, nyní již bývalý zastupitel města Olomouce, se na svém facebookovém profilu vyjádřil k údajné nesystémovosti dotační podpory města, zde cituji v nezměněné podobě:

"Zprávy ze zastupitelstva:

Hodinu a půl se diskutovalo o nesystémovosti dotační podpory města na Moravskou vysokou školu (450 tis.), Balóny nad Bouzovem (100 tis.) (?!), módní katalog firmy Draps (120 tis.), Garden Food Festival (350 tis.), reklamu v českých kinech (605 tis.) nebo nový film M. Krobota (150 tis.).

Koalice to samozřejmě těsnou většinou schválila. A když se nám to nelíbí, tak rovnou klidně dotace zrušme, uzavřel to pan primátor.

To samozřejmě nikdo nenavrhl. Což o to, já bych vše klidně podpořil, kdyby mi někdo byl schopen přesvědčivě vysvětlit, jaký přínos to pro město má, jakou identitu chce prezentovat, čím se chce chlubit.

Chceme se prezentovat jako kreativní metropole, módní mekka nebo místo, kde si v parku dáte lanýže? Chceme, aby si občané mohli jednoduše a rychle najít informace o tom kdo, na co, kolik a proč získal?

Nevím. Koalice mlčí nebo mlží."

Jak se díváte na tuto problematiku? Je podle vás pravdou, že panuje jistá nesystémovost dotační podpory města? Co si myslíte o facebookovém statusu Pavla Bednaříka?
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve středu 18. května v 11:00, předsedové či jejich zástupci, měli čas odpovědět do pondělí 23. května, do 16:00.

Marek Mádr (KSČM - člen Komise cestovního ruchu)

Problematika dotací je velmi důležitá a zároveň velmi citlivá. Dotace pomáhají nastartovat zajímavé projekty, které by bez počáteční podpory neměly šanci ekonomicky přežít. Zastupitelé KSČM podpořili všemi hlasy změny v rozpočtu včetně zmíněných dotací, protože  systém dotací jako takový podporujeme. Naši zástupci v odborných komisích měli možnost se k většině projektů vyjádřit, komise je projednaly a daly radě města Olomouce svá doporučení.  Pokud rada změnila přidělené částky nebo schválila některé projekty mimo odborné komise, je to zcela v její kompetenci a také na její odpovědnost.

Jistá nesystémovost v přidělování dotací existuje. Donátor by měl mít větší možnost zasahovat do projektu, který podporuje. Měla by být lepší zpětná vazba o tom, jaké mají tyto projekty ekonomické výsledky, a jestliže se stanou životaschopnými, je třeba jim podporu snížit nebo zrušit, aby se mohly podpořit další nové nápady a akce. Jeden příklad za všechny je Garden Food Festival. Jestliže se třeba z roku na rok zvedne návštěvnost o 2 000 osob a vstupenka stojí v předprodeji 100 Kč, je jasné, že výnos z prodaných vstupenek je o 200 000 Kč vyšší. Jde o odhad, nepočítám děti, ZTP apod. Pokud tento vývoj bude pokračovat, bude možné podporu snížit na zhruba polovinu a časem zcela utlumit, protože samo vstupné náklady pokryje a bude to hezký příklad projektu, který má úspěch.

Ke statusu pana Bednaříka na facebooku mohu říci jen tolik, že je dobře, když opoziční zastupitel tato témata otevírá. Je třeba, aby koalice byla pod kontrolou opozice, potažmo celé veřejnosti. Najmě když se jedná o hospodaření s veřejnými prostředky. Doporučuji všem čtenářům Drbny, aby se na facebook podívali a pročetli si diskusi, která k tomuto statusu patří. Názory jsou tam různé a argumentují tam i minimálně dva členové rady města Olomouce. Nechť si udělá každý svůj názor.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Myslím si, že Pavel Bednařík se dotkl mnohem širšího problému transparentnosti olomoucké radnice, než by se na první pohled mohlo zdát. Nejde totiž jen o dotační podporu města do kultury, školství, cestovního ruchu, atd. …ale jde i o další oblasti, kam město nenárokové příspěvky a dotace adresuje. Pokud se třeba jako zastupitel dotážete na stav projektu vodáckého kanálu u Šantovky, na který město letos přispělo částkou čtvrt milionu, je vám náměstkem odpovězeno, že je to soukromý projekt, a že vám radnice žádné informace nemůže poskytnout. Přitom o tom, zda má být příspěvek poskytnut, jako zastupitel při schvalování rozpočtu hlasujete.

Nahlédl jsem do Pavlova Facebooku. Ani tam ale od zúčastněných koaličních diskutérů na opakované, a podle mě oprávněné dotazy, jak je to se systémovostí a transparentností městských dotací, jasné odpovědi nezazněly. Za sebe bych určitě uvítal, kdyby město na přidělování dotací a příspěvků nějaký transparentní systém mělo. A nejen na přidělení dotace, ale i na následné vyhodnocení přínosů akce pro město, včetně zveřejnění na stránkách města, nejlépe v sekci, kde jsou k dispozici dnes pouze formuláře žádostí a kontakty na zodpovědné úředníky. 

Dovedl bych si představit, že minimálně zastupitelům, kteří pro dotace mají zvednou ruku, bude k dispozici i zpráva o závěrečném vyúčtování dotované akce. A také hodnocení rady města, která o přidělení dotace rozhodla, jaký přínos pro město podle jejího názoru udělení dotace mělo. Jedná se přece o veřejné finance. Jako architekt jsem se účastnil coby porotce několika soutěží, a dobrým pravidlem bylo vždy krátké shrnutí kladů a záporů vybraných návrhů. Není se potřeba ani bát toho, že by hodnotící názor byl příliš subjektivní nebo snad laický, je to rozhodovací právo samosprávy a ne nějaký, řády a procedurami svázaný výrok správního orgánu.

Rozhodně nejsem toho názoru, aby se dotace města rušily, když se někdo zeptá, proč ji ten či onen subjekt od rady města dostal.

Michal Krejčí (Občané pro Olomouc)

Diskuze na zastupitelstvu především ukázala, že kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Také se projevila jistá neznalost věci, a proto snad neuškodí krátce popsat fungování dotačních programů města, které nelze označit ani za nesystémové a ani za netransparentní.

Dotační podpora města je systémově rozdělena dle oborových oblastí – např. kultura, sport, cestovní ruch, ochrana životního prostředí, prevence kriminality, atd. – plus existuje možnost podat žádost na podporu individuálního projektu. Všechny žádosti o dotace se řídí vyhlášenými pravidly, dle kterých jsou hodnoceny a kontrolovány. Jejich posuzování v oborových oblastech probíhá přes příslušné odborné komise, které doporučí podpořit konkrétní projekty. Následně žádosti posuzuje Rada města, v jejíž pravomoci je vlastní rozhodnutí o přidělení či nepřidělení dotace a stanovení její výše. U individuálních projektů jde žádost rovnou do Rady města, která se jí zabývá. U podpory do 50 tisíc Kč schvaluje žádost přímo Rada města a u vyšších částek pak Zastupitelstvo města Olomouce.

O dotačních programech jsou informace přístupné na stránkách města http://www.olomouc.eu/urad-online/dotace a přidělení jednotlivých podpor (tedy komu, na co a v jaké výši, byly peníze poskytnuty) je snadno zjistitelné v rámci rozklikávacího rozpočtu http://www.olomouc.eu/urad-online/rozklikavaci-rozpocet.

Pochopitelně je vždy co zlepšovat a online zpřístupněných informací může být více, např. o anotace projektů a odůvodněni podpory schválených žádostí.

Ivo Vlach (TOP 09)

Na dotaz redakce nezareagoval.
 

 

 

 

 

 

Filip Žáček (ČSSD)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 



 

Jan Holpuch (ODS)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 


 

 

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 


 

Miroslav Žbánek (ANO 2011)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 

Čtěte více:

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.