pátek 29. března 2024 Taťána

Dali jsme zastupitelům prostor, aby se vás na cokoli zeptali. Jaké jsou jejich otázky?

Další politická korida je poněkud netradiční. Dali jsme zástupcům zastupitelských stran, aby se zeptali vás, čtenářů Olomoucké Drbny a obyvatelům Olomouce a okolí, na cokoli chtějí. Tady jsou jejich otázky.

Otázka redakce

Pokud bychom vytvářeli anketu občanů města Olomouce, na co byste chtěli znát jako zastupitelé jejich názor a proč?
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve středu 26. května v 14:00, předsedové či jejich zástupci, měli čas odpovědět do pondělí 30. května, do 16:00.

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

Názory občanů nás, zastupitele, třebaže to tak někdy nevypadá, zajímají vždy. Proto využíváme našich zástupců v komisích místních částí i všech dalších dostupných prostředků, abychom se s nimi seznámili. Bohužel ne vždy je možné vyhovět všem, ale i o tom je demokracie.

Kdybych se měl vyjádřit k případným dotazům, které by bylo vhodné v rámci ankety položit Olomoučanům, stálo by určitě za úvahu vytvořit pomocí odpovědí „Pocitovou mapu Olomouce“ – zeptat se, na kterých místech se občané necítí bezpečně a následně, ve spolupráci s Katedrou rozvojových studií Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, která se podobnými výz kumy zabývá, tato data vyhodnotit.

Určitě by rovněž stálo za úvahu zjistit, na kolik občané vnímají hodnotné olomoucké panorama a zda by na území města přivítali další výškové budovy.


Miroslav Skácel (KSČM)

V červnových Olomouckých listech vyjde můj článek na téma kamionová doprava ve městě. Proto se obracím na občany města se zdánlivě  jednoduchou otázkou.

Co navrhujete , aby se město zbavilo kamionové dopravy v centru ?

Co navrhujete, aby se město zbavilo kamionové dopravy na předměstích ?

Samozřejmě ,že je nutné mít na mysli názory ŘSD, občanů a možnosti rozpočtu města.

 

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Otázek by mohlo být nekonečné množství, na to jsou určitě tři odstavce málo. Pro komunálního politika může být jedině prospěšné, když zná názory obyvatel svého města. Mezi ty závažnější bych zařadil otázky týkající se dopravy, pracovních míst, a třeba i jak bude město koncepčně rozvíjet veřejné prostory a hlavně nábřeží řek, nebo co by mělo město udělat, aby naše děti chtěly v Olomouci také vychovávat svoje děti. Mezi ty, které vyžadují nejspíš větší zájem lidí o místní politiku, by mohly patřit otázky typu:

"Znáte programové prohlášení Rady města?, víte kde je najdete? Které body programového prohlášení podle Vás koalice plní a kde naopak vidíte rezervy?" Důvodem tohoto tématického okruhu otázek je přesvědčení našeho hnutí , že například v důležitých otázkách otevřené komunální politiky, transparentnosti a koncepční práce, nebo i v posilování role komisí městských částí, zůstává koalice svým voličům mnoho dlužna.

"Najdete na webu olomoucké radnice informace, které Vás o městě zajímají? Uvítali byste včasnou veřejnou prezentaci připravovaných městských i soukromých rozvojových záměrů, plánovaných v okolí Vašeho bydliště?" Já osobně zevrubnější informace týkající se připravovaných rozvojových záměrů města,rozpracovaných koncepcí, nebo i velkých investičních záměrů ve městě, byť jsou financovány ze soukromých zdrojů, na radničním webu hledám často neúspěšně, než telefonickým dotazem zjistím, že je a ni na webu nenajdu. V této otázce máme jinou představu o transparentnosti komunální politiky, než koalice.

"Víte, že je město rozděleno na 27 městských částí a každá má svoji komisi, na které může každý uplatnit svoje podněty?" Jako člen komise Nové Sady si kladu otázku, proč na její zasedání chodí tak málo veřejnosti. Jedno vysvětlení může být, že jsou obyvatelé této části města se vším spokojeni. Ale mohou být i jiné důvody, a ty by měli v anketě radnici sdělit především čtenáři.
 

Aleš Jakubec (TOP 09)

Ankety v elektronických médiích mohou být sice zajímavé, avšak o jejich výpovědní hodnotě si nedělám velké iluze a nikomu z politiků (ani opozičním J) bych neradil se jimi řídit. Aby průzkum byl skutečně platný, musí být zajištěna jeho objektivita, která je založena například na reprezentativním vzorku obyvatel.

Právě takovýto reprezentativní průzkum v současné době probíhá v ulicích Olomouce. U jednoho tisíce domácností (asi 2 200 obyvatel) zjišťujeme dotazníkovým šetřením jejich dopravní chování. Například když se potřebují někam dostat, zda jedou autem, MHD, na kole či pěšky. Výsledky nám umožní definovat opatření v rámci plánu udržitelné městské mobility a rozvíjet tak projekt spokojená Olomouc  (http://olomouc.dobramesta.cz/). Další analýza bude probíhat v rámci zpracování nového Strategického plánu města, který by měl definovat vizi Olomouce, tedy jakým městem má být, na co se zaměřit. Dotazníkově bude šetřeno tisíc náhodně vybraných obyvatel, kteří budou odpovídat na otázky typu, s čím jsou a naopak nejsou v Olomouci spokojeni. Budeme zpracovávat i tzv. pocitové mapy, kdy výsledkem je zákres v mapě města, kde se například obyvatelé cítí či necítí bezpečně.

Pokud bych přeci jen měl říci jen jednu otázku do elektronických médií, navrhoval bych něco, co může městu pomoci v tlaku na instituce, které brání zavádění některých opatření. Ta otázka by pak zněla: Jste pro zákaz vjezdu nákladní dopravy do města? 

 

Dominika Kovaříková (Občané pro Olomouc)

Na dotaz redakce nezareagovala.

 

 

 

 

 

 

Filip Žáček (ČSSD)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 



 

Jan Holpuch (ODS)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 


 

Miroslav Žbánek (ANO 2011)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 

Čtěte více:

 

Reagujte na položené otázky

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Foto Blanka Martinovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.