čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Migranti nemají vzdělání, bude těžké je začlenit, řekl Zeman při návštěvě firmy Nutrend

Většina ze dvou milionů migrantů, kteří přišli do Evropské unie, nemá podle prezidenta Miloše Zemana ani základní vzdělání, což výrazně zkomplikuje jejich začleněním do společnosti. Pokud se migrační vlnu z muslimských zemí nepodaří zastavit, tak Evropská unie bude přinucena chránit svoje vnější hranice, řekl dnes Zeman při návštěvě olomoucké společnosti Nutrend.

„Já jsme si opatřil vzdělanostní strukturu těch migrantů, kteří až dosud přišli do Evropy, to je něco kolem necelých dvou milionů osob. Nejvíce jich je v Německu. No a zjistil jsem, že 35 procent z nich má základní vzdělání. Tak jsem si říkal, to není tak špatné, to je docela vysoký podíl. A tak jsem listoval dál a zjistil jsem, že ten zbytek nemá žádné vzdělání," uvedl Zeman.

Podle Zemana proto bude velký problém tyto lidi začlenit do společnosti. „Pokud jde o migranty z muslimských zemí, tak mám velmi vážné pochybnosti, že by se tady dokázali integrovat a že by tady dokonce dokázali i pracovat," míní Zeman, podle nějž je v EU zhruba desetiprocentní nezaměstnanost, takže lidé s tímto nízkým vzděláním nenajdou uplatnění na trhu práce.

Většina migrantů podle Zemana bude v následujících letech závislá na sociálních dávkách, což výrazně zatíží rozpočty zemí. Zeman upozornil, že migranti, mezi kterými jsou často mladí muži, zároveň oslabí i země, ze kterých odešli. „To jsou argumenty proti určitému typu migraci, proti muslimské migraci," dodal Zeman.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.