čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Zeman: K odvolání Babiše by bylo nutné zrušit koaliční smlouvu. Respektujte ústavu, vyzývá Sobotka

Návrh na odvolání ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše je podle prezidenta Miloše Zemana v rozporu s koaliční smlouvou. K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy, oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček po setkání Zemana s Babišem. Zeman předsedu hnutí ANO přijal na jeho žádost. Premiér Bohuslav Sobotka podal návrh na odvolání Babiše k 9. květnu kvůli Babišovým kauzám týkajícím se údajného ovlivňování médií a neodvádění daní.

„Návrh na odvolání je v rozporu s koaliční smlouvou, která podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany,“ konstatoval podle Ovčáčka prezident.

Na slova Miloše Zemana reagoval premiér Bohuslav Sobotka na Twitteru. „Článek 74 Ústavy ČR jasně říká: Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Žádné další podmínky v Ústavě nejsou. Znovu chci vyzvat prezidenta, aby respektoval základní zákon naší země. Koaliční smlouva a její výklad je věcí koaličních stran, nikoliv prezidenta,“ uvedl.

Prezident kritizoval i to, že nedostal návrh na Babišova nástupce, takže by podle Ovčáčka zůstalo vedení ministerstva financí neobsazeno. „Což by prezident republiky považoval za krajně nezodpovědné,“ sdělil mluvčí.

Ovčáček na dotaz, zda text prohlášení znamená, že pokud nebude vypovězena koaliční smlouva nebo pokud nebude navržen nový ministr financí, prezident ministra financí neodvolá, odpověděl, že „text prohlášení znamená to, co obsahuje“. „Právě tím, že byly zahájeny politické konzultace, pan prezident plní své ústavní povinnosti,“ dodal mluvčí.

Hrad také zopakoval výtku, že návrh obsahuje přesné datum, ke kterému by měl být Babiš odvolán. „Prezident republiky konstatoval, že předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání,“ prohlásil Ovčáček. Mluvčí vlády Martin Ayrer ale již dříve sdělil, že Sobotka Zemanovi předával demisi ministrů či návrh na jejich odvolání již sedmkrát a vždy s určitým datem konce daného člena vlády ve funkci.

Původně Hrad oznámil, že se k návrhu na odvolání nebude vyjadřovat. Ovčáček tvrdil, že bude prezident chtít uklidnit situaci. Zeman poté v pondělí odpoledne po jmenování nových generálů řekl politikům, že se do situace kolem návrhu na odvolání Babiše vloží po návratu z Číny, tedy po 18. květnu. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

Podle ústavních právníků však ústava nedává Zemanovi příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů, podle premiéra v řádu několika pracovních dnů.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Pešek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.