čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Koalice plánuje zlepšit hospodaření Olomouce i nové investice

Zlepšení hospodaření města, opravu zimního stadionu, bezplatnou přepravu seniorů v městské hromadné dopravě či prodloužení tramvajové trati na sídliště Nové Sady si dala v Olomouci za cíl nová koalice, jejíž vznik svými podpisy stvrdili zástupci ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Primátorem bude lídr ČSSD Antonín Staněk. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice většinu 24 zastupitelů. Vítězné ANO zůstane v Olomouci v opozici.

Čtyři strany se na vytvoření koalice dohodly v neděli 12. října, den po skončení voleb. Jednání o podobě koaliční smlouvy a programových prioritách byla poté podle Staňka věcná a netrvala dlouho. "Jednání byla korektní, věcná a pragmatická. Možná právě proto, že politické subjekty, které tuto smlouvu uzavřely, znají fungování a chod města Olomouce. Měly proto celkem jasno ve svých programových prioritách," řekl dnes novinářům.
   

Programy olomoucké ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 si podle Staňka jsou blízké, takže nebyl velký problém najít jejich průnik a dát koaliční smlouvě konečnou podobu. "Jsem přesvědčen, že tato koalice je otevřena spolupráci s poměrně velmi silnou a různorodou opozicí, která v olomouckém zastupitelstvu vznikla," dodal Staněk.
   

Podle primátora Martina Majora (ODS) se koalice dohodla, že město bude pokračovat v investicích a v následujících čtyřech letech se bude ucházet o evropské dotace na investiční akce, jako je dokončení protipovodňových opatření či dostavba tramvajové trati na Nové Sady a do Slavonína. 
   

Radnice v předchozích letech i díky úvěrům a dotacím EU masivně investovala. Loni její investice obnášely 722 milionů korun. V příštích letech ale mají klesat a v roce 2016, kdy už město nebude čerpat žádný úvěr, mají obnášet 129 milionů. K tomu je třeba připočíst plánovaných 50 milionů korun evropských dotací z nového plánovacího období.
   

Město se ale kvůli investicím zadlužilo. V roce 2013 úvěrová zadluženost Olomouce vzrostla z předloňských 1,77 miliardy korun na 1,991 miliardy. Letos by už měla růst pomaleji na 2,1 miliardy korun, přičemž celkové příjmy městského rozpočtu činí 2,188 miliardy korun.
   

Podle Staňka si nová koalice při přípravě rozpočtu na příští rok musí říct, zda město některé méně důležité plánované investice zastaví, nebo bude nové projekty financovat z prodeje zbytného majetku či pomocí úvěrů. Stejnou debatu Staněk očekává i o chystaných projektech dotovaných z fondů EU, které bude radnice spolufinancovat. "Půjde o to, abychom opravdu seriózně zvažovali, které investice realizovat a které ne," řekl.
   

Major míní, že radnice musí zredukovat provozní náklady a tyto peníze může investovat. "Pevně věřím, že se nám tak v roce 2015 podaří nalézt nejméně 150 milionů korun vlastních zdrojů na investice," uvedl Major.
   
   
Programové priority koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 ve volebním období 2014 - 2018
   
Otevřená radnice:

- zveřejňování smluv, srozumitelný rozklikávací rozpočet, přenosy z jednání zastupitelstva
- posílení pravomocí komisí městských částí, veřejné diskuse ke klíčovým tématům života města
   
Hospodaření města a investice:

- důraz na odpovědné hospodaření zaměřené na zajištění běžných potřeb života občanů

- účelná oprava zimního stadionu
- prodloužení tramvajové trati na sídliště Nové Sady a do Slavonína
  

Doprava:

- rozvoj městské hromadné dopravy přátelské k občanům
- bezplatná přeprava seniorů nad 70 let, zvýhodněné roční časové jízdenky
- pravidelná rozpočtová podpora opatření na posílení bezpečnosti cyklistů i pěších a projektu Bezbariérová Olomouc
- vytvoření nových parkovacích míst
 

Bezpečnost a ochrana obyvatel:

- posílení bezpečnosti obyvatel i návštěvníků města

- zásadní redukce počtu heren v rámci regulace hazardu
- spolupráce na protipovodňových opatřeních
   
Sociální oblast, školství, kultura, sport a občanský sektor:
   
- pravidelná grantová podpora organizacím působících v oblastech sportu, kultury, cestovního ruchu, volného času dětí a mládeže, sociálních věcí a dobrovolným hasičům
- ustavení městského ombudsmana pro seniory
- rozvoj spolupráce s olomouckými vysokými školami na všech úrovních
- nová místa v mateřských školách a další opatření prorodinné politiky
   
Rozvoj partnerství:
   

-s Olomouckým krajem, městy a obcemi regionu

- s Univerzitou Palackého v Olomouci, Armádou České republiky a s církvemi
- s podnikatelským sektorem a s dalšími klíčovými subjekty
   
   
Zdroj: olomoucký magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.