pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Nový odbor olomoucké radnice za rok vymohl 1,4 mil. Kč dluhů

Nové oddělení zaměřené na exekuce, které loni v létě zřídila olomoucká radnice, za první rok činnosti vymohlo od neplatičů nájemného, poplatku za odpad či pokut 878 pohledávek v hodnotě 1,36 milionu korun. Lidé tak zaplatili zhruba desetinu dluhů, které oddělení řešilo. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09).

Pohledávkami se dříve vedle soukromého exekutora v Olomouci zabývalo deset odborů radnice, městská policie i přestupková komise. "V minulosti jednotlivá oddělení, když na výzvu nedostala dlužné peníze zaplaceny, tak tyto pohledávky poté předávala přímo exekutorovi. Nyní postupujeme tak, že oddělení pohledávky shromažďuje od všech oddělení a vymáhá je centrálně," podotkl Vlach.
   

Úředníci radnice při vymáhání dlužných částek komunikují se zaměstnavateli, bankami či správou sociálního zařízení. Mohou provádět exekuce na plat či bankovní účet. Postup je podle Vlacha vstřícnější k dlužníkům, kteří nemusí platit vysoké poplatky za exekutora a radnici většinou zaplatí pouze 500 korun.
   

Radnice zároveň spolupracuje se soudním exekutorem, který má na starost staré dluhy a pohledávky neřešitelné standardními metodami, mezi které patří například srážky ze mzdy. Za deset let exekutor vymohl 6792 pohledávek v hodnotě 14,41 milionu korun z celkového počtu 19.844 pohledávek ve výši 48,55 milionu korun. V první polovině letošního roku bylo prostřednictvím soudního exekutora vymoženo 454 pohledávek v hodnotě 1,9 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.