pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc navzdory růstu dluhu udržela ratingové hodnocení

Olomoucká radnice letos navzdory rostoucímu dluhu udržela loňské ratingové hodnocení. Světová ratingová agentura Standard & Poor's radnici opět udělila pozitivní ratingové hodnocení, podle kterého by se měla finanční situace města zlepšit a jeho zadlužení už dál nezvyšovat. Dnes to sdělil primátor Martin Major (ODS). Ratingové hodnocení dokládá důvěryhodnost města dostát řádně a včas svým závazkům.

Agentura potvrdila Olomouci hodnocení A-/pozitivní/A-2 s pozitivním výhledem. Dlouhodobé závazky Olomouce jsou hodnoceny stupněm A- a krátkodobé známkou A2. "Dobrý rating je pro nás důležitým nástrojem zejména při jednání s bankami. Agentura tímto hodnocením potvrdila, že se městu daří realizovat i velké investice při rozumné míře zadluženosti," uvedl Major.
   

Pozitivní ratingový výhled se podle primátora opírá o předpoklad hospodářského oživení, očekávaný růst daňových příjmů a odhodlání vedení města přísně kontrolovat vlastní provozní výdaje. Agentura rovněž pozitivně hodnotila financování podstatné části investičního programu města z evropských fondů.
   

Optimistický ratingový scénář předpokládá, že Olomouc bude hradit všechny další investice nad schválený plán z národních nebo evropských dotací, případně z vlastních příjmů. Radnice by se kvůli novým investicím už neměla dále zadlužovat. Finanční situace města se podle agentury může rovněž zlepšit díky očekávanému ekonomickému růstu České republiky.
   

"Velmi si cením toho, že v letech, kdy městu v důsledku nyní končící krize klesaly příjmy z daní, jsme udrželi pozitivní ratingový výhled, který ocenil správnost orientace na provozně úsporný rozpočet,“ podotkl náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09).
   

Úvěrová zadluženost Olomouce se v roce 2013 zvýšila z předloňských 1,77 miliardy korun na 1,991 miliardy. Letos by už měla růst pomaleji na 2,1 miliardy korun, přičemž celkové příjmy městského rozpočtu činí 2,188 miliardy korun. V dalších letech se má dluh postupně snižovat a v roce 2025 by měl klesnout pod miliardu korun.
   

Dluh města se nejvíce zvýšil v roce 2009, kdy čerpalo úvěr 500 milionů korun na spolufinancování investičních akcí, zejména evropských projektů. Příjmy radnice tehdy kvůli hospodářské krizi klesly a musela si na investice půjčit. V dalších dvou letech si město bralo úvěry vždy po 250 milionech korun.
   

Radnice v uplynulých letech investice financovala pomocí úvěrů od Evropské investiční banky a Komerční banky. Mezi největší investice posledních let patří loni dokončená stavba nové tramvajové trati spojující centrum Olomouce se sídlištěm Nové sady, která stála 280 milionů korun. Radnice na projekt dostala dotaci z programu švýcarsko-české spolupráce, která pokryla více než polovinu celkových nákladů na stavbu trati.
   

Rating je základní vodítko pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je hodnocený subjekt vnímán. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.