pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc zřejmě čeká referendum kvůli hazardu, petice je na městě

Olomouc zřejmě čeká referendum ohledně zákazu heren na celém území města. Petici požadující jeho vypsání dnes obdrželi zástupci magistrátu. Podepsalo ji zhruba 9000 obyvatel města. Zástupci občanské iniciativy Olomouc bez hazardu požadují, aby se lidové hlasování odehrálo během podzimních komunálních voleb. Počet podpisů pro vyvolání referenda je podle nich dostatečný, řekli dnes novinářům. Stanovisko radnice zjišťuje.

Kampaň Olomouc bez hazardu běžela od konce dubna do konce července, petiční stánek začal fungovat v polovině května. "Celkem se na kampani podílelo 53 dobrovolníků, kteří u stánku odsloužili přes 400 hodin. Podařilo se nám nashromáždit 9500 podpisů, po kontrole údajů městu odevzdáváme 8873 platných podpisů," uvedl zmocněnec petičního výboru Olomouc bez hazardu Michal Krejčí.
   

Iniciátoři si podle Dominiky Kovaříkové uvědomují, že k platnosti referenda je potřeba účast 35 procent voličů. "Riziko nízké účasti jsme si vědomi, snažíme se, aby se proto referendum konalo zároveň s podzimními volbami. Podle nás je náš požadavek splnitelný. Návrh by měl jít nyní do rady a 15. září by se jím mohlo zabývat zastupitelstvo," uvedla Kovaříková.
   

Sběr podpisů podle iniciátorů byl poměrně snadný, lidé jejich stánek prý sami vyhledávali. Mezi zájemci podporujícími vyvolání referenda byli prý i samotní závislí hráči. Iniciátoři již dříve uvedli, že svou náklonnost referendu veřejně deklaroval například první porevoluční primátor města Milan Hořínek nebo bývalý rektor Univerzity Palackého Josef Jařab. Zástupci iniciativy argumentují tím, že hazard představuje pro společnost velkou finanční zátěž a je spojen mimo jiné s kriminalitou.
   

Podle loni schválené vyhlášky by měla v Olomouci letos skončit polovina heren. Nové kasino by naopak mělo vzniknout v budově bývalého divadla v Hodolanech, od města ji za 20 milionů korun koupila firma Endl+K. Podobné zařízení bylo nedávno otevřeno v obchodním komplexu Galerie Šantovka. Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré počet heren klesne z původních 113 míst na 57 adres v Olomouci. Podle iniciátorů petice je to stále vysoké číslo. "Nyní je v Olomouci 1299 automatů, což představuje 79 obyvatel na jeden automat," podotkl Krejčí.
   

Podle zástupců radnice by však město úplným zákazem přišlo o značnou část příjmů, které putují do kultury či sportu. Loni mělo město z hazardu výnos 110 milionů korun.
  

zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.