čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoucký kraj má schválený rozpočet se schodkem 80 milionů Kč

Zastupitelé Olomouckého kraje dnes schválili na rok 2014 schodkový rozpočet s příjmy 3,578 miliardy korun. Zatímco na straně příjmů očekává kraj růst o 2,2 procenta z letošních 3,499 miliardy korun, na straně výdajů hejtmanství naopak naplánovalo pokles o 4,4 procenta na 3,65 miliardy korun. Podobu rozpočtu schválilo 40 z 49 přítomných zastupitelů.

Kraj by měl podle vedení kraje hospodařit příští rok úsporně. "Počítáme s navýšením daňových příjmů o procento, na druhou stranu na všech odborech počítáme s provozní úsporou pěti procent. Mezi položkami, které rozpočet ovlivňují, je dluhová služba i dopravní obslužnost. Významnou položkou je příspěvek sociálním organizacím, kterým dáváme 235 milionů korun, sanujeme tím výpadky ze státního rozpočtu," řekl hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). V případě úhrad splátek jistiny a úroků má hejtmanství v rozpočtu vyčleněno na příští rok 246 milionů korun.

Podle letošní analýzy společnosti MasterCard má Olomoucký kraj v porovnání s ostatními kraji nejhorší ukazatele hospodaření. Zadlužení Olomouckého kraje je nejvyšší v zemi, hodnota cizích zdrojů se takřka vyrovnala majetku kraje a region za posledních šest let vykázal druhé nejvyšší saldo mezi příjmy a výdaji. Dluh kraje se podle analýzy zvýšil z 0,08 miliardy korun v roce 2005 na loňských 3,905 miliardy korun, což je mezi krajskými samosprávami nevyšší hodnota.

Podle hejtmana Rozbořila kraj aktuálně dluží 4,387 miliardy korun. "Na druhou stranu má kraj schopnost dluh splácet," podotkl. Kraj by podle něj mohl zvládat čerpání i dalšího úvěru, nicméně v následujících dvou až třech letech si už další půjčku brát nebude.

Hejtmanství chce příští rok snížit provozní výdaje o pět procent na 598 milionů korun. Hodnota investic by se měla snížit o 15 procent z letošních 514 milionů na 435 milionů korun, přičemž většina peněz bude opět použita na opravy silnic. Výjimkou budou příští rok investice do zdravotnictví, které se dvojnásobně zvýší na 58 milionů. Výdaje hejtmanství na dopravní obslužnost v roce 2014 vzrostou zhruba o čtyři procenta na 820 milionů.


Z přebytků letošního roku se kraji podařilo navýšit kapitolu na podporu významných projektů z původně počítaných dvou na deset milionů korun.

Schválení rozpočtu trvalo zastupitelům zhruba hodinu, diskutovalo se hlavně o dotacích na obnovu venkova i o kritériích příspěvků pro vysoké školy. Zastupitel Ladislav Šnevajs (Koalice OK) například poukazoval na to, aby se kraj zaměřil především na plánovací období tak, aby šlo do regionu co nejvíce peněz. "Teď se láme chleba na příštích šest let," řekl.

Loni Olomoucký kraj snížil výdaje o 433 milionů na 3,819 miliardy Kč. Krajský rozpočet bez započtení úvěrů vykáže v roce 2013 schodek 319 milionů Kč, jelikož příjmy mají klesnout o 20 milionů na 3,5 miliardy Kč.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.