pátek 29. března 2024 Taťána

Poslanecké náhrady – jak poslanci šetřili, až neušetřili...

Jen málokdy zavládne napříč politickými stranami zastoupenými v poslanecké sněmovně taková shoda, jako když se jedná o platech, náhradách či jiných výhodách spojených s výkonem politické funkce. Pěkně podle hesla – jakmile se otevře skulinka, kde by se dalo ušetřit, je třeba jí nemilosrdně ucpat. Přesně toho jsme byli svědky při politických debatách o náhradách na telefonické služby poslanců.

Každé malé dítě ví, že k výkonu funkce politika patří vyjma platu ještě další výhody – náhrady na bydlení, cestování, oblečení kancelář nebo třeba na telefonování. Někdo je skutečně utratí, někdo z nich ušetří na byt, ale všichni poslanci je mají rádi. Na lednovém zasedání Rozpočtového výboru jsme byli svědky historického okamžiku, kdy předseda výboru Václav Votava (ČSSD) navrhl snížení měsíčních náhrad na telefonování pro každého poslance ze současných 7.000 Kč měsíčně na 5.000 Kč měsíčně. Odůvodnění bylo rozumné – cenová revoluce na trhu s mobilním voláním, kde neomezené tarify atakují sumy kolem 500 Kč měsíčně, se musí projevit i v náhradách. Z náhrad si mohou poslanci platit až pět telefonních linek (pevné + mobilní) a internet, na což je 7.000 Kč měsíčně zbytečně moc.

Poslanci Rozpočtového výboru na svém lednovém zasedání snížení náhrad schválili a srdce daňového poplatníka zaplesalo: 200 poslanců krát 2.000 Kč měsíční úspora krát 12 měsíců v roce... Jasně... Není to moc... Ale... Ale hurá, rozpočet se tedy zmenší o 4.800.000 Kč ročně? Kdepak...

Tyto ušetřené prostředky visely ve vzduchu jen hodně krátkou dobu – Organizační výbor sněmovny se totiž „uspořených“ peněz okamžitě ujal a jeho členové se shodli, že se o tyto peníze zvýší příspěvky státu na činnost poslaneckých klubů. Ty doteď dostávaly měsíční fixní příspěvek 24.500 Kč a k tomu příspěvek na jednoho poslance, který se díky přesunu ušetřených peněz za telefonování zvýší na 5.314 Kč měsíčně za poslance vládní koalice, respektive 6.908 Kč měsíčně za poslance opozičních stran (ty dostávají pravidelně vyšší příspěvky).

Na poradenství, studie, či občerstvení pro návštěvy bude mít nově klub ČSSD k dispozici 290.200 Kč měsíčně, ANO2011 inkasuje 274.258 Kč měsíčně, strana KDU-ČSL dostane 98.896 Kč měsíčně, k opoziční KSČM připluje 252.464 Kč měsíčně, TOP09 a Starostové obdrží 204.108 Kč měsíčně, ODS získá 135.028 Kč měsíčně a poslanecký klub Úsvit inkasuje 121.212 Kč měsíčně.

Samozřejmě že roční úspora necelých 5 milionů Kč nehraje ve veřejném sektoru vůbec žádnou roli, protože státní rozpočet České republiky (plánované výdaje státního rozpočtu na rok 2015 činí 1,218 bilionu Kč, tj. 1218 miliard Kč) by tato úspora rozhodně nespasila. Ale přeci jenom - bylo by to takové pěkné gesto. Škoda. Třeba se dočkáme někdy příště...

Foto: www.wikipedia.org

zdroj: www.malostranskadrbna.cz

Napsal : Aleš Rod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.