čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Právníci kvůli plánované výměně lamp pohrozili Olomouci žalobou

Do sporu o výměnu lamp na Horním náměstí v Olomouci se vložili právníci spoluautora projektu rekonstrukce centra města. Primátora Martina Majora (ODS) vyzvali, aby upustil od plánu instalovat na Horním náměstí nové lampy UrbanStar, jinak se město vystaví hrozbě žaloby a návrhu na předběžné opatření, kterým bude výměna lamp do vyřešení sporu zakázána. Vyplývá to z dopisu advokátní a patentové kanceláře Vyskočil Krošlák & spol. adresovaném vedení města.

Debatou, jak nejlépe osvětlit Horní náměstí, žije Olomouc už několik měsíců. Po dokončení rekonstrukce Horního náměstí v roce 2001 se zjistilo, že tehdy instalované lampy Thorn málo svítí. Svítidla Thorn jsou už značně opotřebovaná. Radnice proto na jaře přišla s návrhem, aby v centru byly ještě letos rozmístěny lampy Philips UrbanStar, které od loňska osvětlují sousední Dolní náměstí. To se ale nelíbí památkářům ani autorům rekonstrukce Horního náměstí, kteří původně prosazovali lampy navržené v projektu opravy městského centra. Místo nich byly nakonec pořízeny sloupy Thorn, se kterými autoři projektu opravy Horního náměstí souhlasili.
   

Právník František Vyskočil, který zastupuje spoluautora rekonstrukce Horního náměstí Jana Šépku, nyní vyzval primátora Majora, aby radnice upustila od přípravy nákupu a instalace nových lamp Philips. "Tento krok činím čistě z prevenčních důvodů, protože jestliže nebudu mít za osvědčené, že vaše město od takových kroků neustoupí, nebude klient váhat využít všech zákonných kroků k ochraně svých práv, a to včetně návrhu na předběžné opatření," napsal Vyskočil.
   

Instalace lamp Philips, se kterými architekt Šépka nesouhlasí, by podle Vyskočila byla zásahem do autorského díla rekonstrukce Horního náměstí. Spoluautor opravy centra Olomouce se proto může u soudu domáhat zákazu výměny lamp či finančního odškodnění.
   

Primátor v dubnu novinářům řekl, že město autorská práva neporuší. "Myslím, že jako investor můžeme jakýkoliv prvek z původního záměru vyměnit," míní Major. Radnice si ale pro jistotu objednala aktualizaci právního posudku, jehož první verze jí podle Majora dala za pravdu. 
   

Lampy Philips nejsou podle primátora výrazné a nebudou příliš zasahovat do historického prostoru Horního náměstí, které osvětlí lépe než dosluhující lampy Thorn. Radní argumentují i tím, že zatímco svítilny Philips lze na náměstí instalovat už na sklonku léta, u původních lamp navržených v projektu rekonstrukce Horního náměstí by to trvalo déle, protože prototyp
se ztratil a jejich výroba by zabrala nějaký čas.
   

Podle Šépky jsou původně navržené lampy o polovinu levnější než svítilny Philips, mají dvojnásobně větší světelný tok a jejich údržba není složitá. Vyskočil upozornil, že lampy Philips ani není nutné na Horním náměstí instalovat, jelikož by stačilo opravit svítilny Thorn, což prý potvrdil jejich výrobce.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.