sobota 20. dubna 2024 Marcela

Radnice nečekaně vyměnila lampy v centru Olomouce

Olomoucká radnice v sobotu nečekaně vyměnila lampy na Horním náměstí v historickém centru města. Dělníci původní svítilny odstranili a na náměstí postavili nové lampy Philips UrbanStar, které od loňska osvětlují sousední Dolní náměstí. Kvůli výměně lamp se radnice dostala do sporu s pražským architektem Janem Šépkou, spoluautorem rekonstrukce Horního náměstí. Soud kvůli tomu v červenci vydal předběžné opatření a výměnu lamp do vyřešení sporu zakázal.

"Výměnu lamp si u nás objednala radnice a šlo to poměrně rychle. S výměnou lamp jsme začali v sedm hodin ráno a krátce po poledni jsme končili," řekl jeden z pracovníků elektromontážní firmy, která nové lampy na Horním náměstí instalovala. Výměna lamp neunikla pozornosti obyvatel Olomouce, protože o způsobu osvětlení centra města se už dlouhou dobu vedou vášnivé
diskuse. "Někdo na nás dokonce zavolal policii. Ukázali jsme policistům všechny doklady a oni zase odjeli," uvedl pracovník.
   

Šépka již dříve řekl, že instalací svítilen Philips UrbanStar by byla porušena autorská práva na opravu městského centra. Požádal proto o předběžné opatření a soud jej vydal. Radnice se proti předběžnému opatření odvolala. Primátor Martin Major (ODS) v červenci  řekl, že město si nechalo vypracovat právní analýzu, podle níž usnesení soudkyně o předběžném opatření obsahuje několik závažných nedostatků. Major tvrdí, že návrh předběžného opatření nebyl městu jako žalované straně vůbec předložen a v
rozhodnutí chybí odůvodnění. Podobný postup je podle primátora přípustný pouze v kauzách, kdy existuje reálný předpoklad, že s předběžným rozhodnutím souhlasí obě strany sporu, což v tomto případě neplatí.
   

Debatou, jak nejlépe osvětlit Horní náměstí, žije Olomouc už několik měsíců. Po dokončení rekonstrukce náměstí v roce 2001 se zjistilo, že tehdy instalované lampy Thorn málo svítí. Svítidla jsou už značně opotřebovaná. Radnice proto na jaře přišla s návrhem, aby v centru byly ještě letos rozmístěny lampy Philips UrbanStar, které od loňska osvětlují sousední Dolní náměstí. To se ale nelíbí památkářům ani autorům rekonstrukce Horního náměstí, kteří původně prosazovali lampy navržené v projektu opravy
městského centra. Místo nich byly nakonec pořízeny sloupy Thorn, se kterými autoři projektu opravy Horního náměstí souhlasili.
   

Šépka tvrdí, že se u soudu může domáhat zákazu výměny lamp či finančního odškodnění. Podle Šépky jsou původně navržené lampy o polovinu levnější než svítilny Philips UrbanStar, mají dvojnásobně větší světelný tok a jejich údržba není složitá. Právníci architekta upozornili, že lampy Philips ani není nutné na Horním náměstí instalovat, jelikož by stačilo opravit svítilny Thorn.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.