sobota 20. dubna 2024 Marcela

Region může získat až 6 miliard korun

Rada města se v pondělí seznámila s rozpracovanou verzí strategie Integrovaných teritoriálních investic. Přeloženo z bruselského žargonu to znamená Rozvojové plány metropolitní oblasti Olomouc – Prostějov – Přerov v období let 2014 až 2020.

Podle této strategie můžeme získat až 6 miliard korun pro kroky, které posílí konkurenceschopnost regionu. „Při zpracování strategie se snažíme vystoupit z ulity a společně s partnery v čele s Olomouckým krajem si uvědomit, že budoucnost je v hlubší spolupráci kraje a významných měst, podniků, škol a institucí v olomouckém regionu,“ upřesňuje vznik nových vizí náměstek primátora Ladislav Šnevajs, zodpovědný za koordinaci projektu.

Rozvoj regionu má stát na třech pilířích, kterými jsou soulad nabídky a poptávky na trhu práce, zlepšení podmínek pro znalostní ekonomiku a podnikání a konečně rozvoj infrastruktury a zlepšení životního prostředí.  Vzhledem ke špatné finanční situaci veřejných rozpočtů a současné recesi je jasné, že v budoucnu budou moci být realizovány především projekty, které získají významnou dotační podporu. Musí tedy být v souladu s cíly šesti nových operačních programů a jejich nositeli musí být finančně silné a důvěryhodné instituce. Nyní probíhají náročná jednání s jednotlivými ministerstvy a vytipování nejlepších záměrů a projektových námětů.

Peníze by měly tedy jít především na podporu vzniku nových pracovních míst, na regeneraci brownfieldů a zlepšení nabídky pozemků pro investory, zvýšení soběstačnosti a efektivity využití energie, maximální využití výsledků nových výzkumných center v regionu, na zlepšení třídění odpadu, budování silnic a cyklostezek nebo do školství, podpory technického vzdělávání a podpory výchovy k podnikání. Podporu by mohla získat i dostavba tramvajové trati na Nové Sady a odsunutí depa dopravního podniku z centra metropole.

„Prostředky na rozvoj aglomerace se získaly díky velkému tlaku regionálních politiků, kterým se podařilo přesvědčit vládu, aby naši oblast pět minut po dvanácté zařadila vedle Ostravska, Brněnska a dalších regionů, kam v příštích letech přitečou navíc miliardy korun z Bruselu. Pro nás i naše nástupce je velkou výzvou a náročným úkolem tuto šanci nepromarnit,“ doplnil náměstek Šnevajs.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.