pátek 29. března 2024 Taťána

Sociální projekty získají od města mnohamilionovou podporu

Mnohamilionovou podporu získají z rozpočtu města Olomouce projekty z oblasti sociálních služeb. Přesněji se jedná o příspěvky v oblasti sociálních a navazujících služeb, prevenci kriminality a na odstraňování bariér. Na tyto projekty Olomouc rozdělila celkovou částku 15 685 000 korun.

V oblasti sociálních služeb, souvisejících služeb a aktivit a humanitární pomoci pro rok 2015 bylo podpořeno celkem 94 projektů částkou celkem 13 215 000 korun. Do toho je započítáno i 8 významných projektů v režimu víceletého financování a tzv. přímé podpory, které byly v rámci schvalování rozpočtu SMOl schváleny už v prosinci loňského roku.

Bylo obtížné vybrat ty projekty, které si ze strany města zaslouží podporu a ještě těžší bylo mezi ně tuto částku rozdělit. Letos se nám totiž sešlo celkem 109 žádostí s úhrnným finančním požadavkem ve výši 44 580 885 korun,“ vysvětluje náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „Mimo to také město financuje nemalou částkou svá vlastní zařízení, ať již se jedná o azylové domy, nebo kluby pro seniory,“ dodává.

V oblasti sociálních služeb jsou podporovány především projekty s tradicí, projekty bez možností alternativy a také ty, které umožňují obyvatelům města setrvat co nejdéle v jejich domácím prostředí. Sociální služby pomáhají mnoha skupinám osob, např. seniorům, osobám se zdravotním postižením nebo psychickým onemocněním, lidem ohroženým chudobou a ztrátou střechy nad hlavou. Síť sociálních služeb je v Olomouci ve srovnání s jinými městy poměrně dobře zabezpečena a jakmile se někdo z občanů ocitne v tíživé situaci, má různé možnosti, jak ji řešit. „Mnoho služeb je poskytováno spolky nebo obecně prospěšnými společnostmi, které každoročně řeší nejistotu financování na další rok. Město si jejich služeb váží a snaží se se jejich činnost podle možností podporovat,“ vysvětluje dále Ladislav Šnevajs.

V oblasti prevence kriminality bylo mezi jednadvacet projektů rozděleno 2 070 000 korun. Spektrum podpořených projektů je docela široké – jedná se např. o kamery ve vytipovaných rizikových lokalitách, preventivní akce Městské policie nebo Policie ČR. Velmi důležité jsou také projekty zaměřené na prevenci na školách. Žáci a studenti si atraktivní formou osvojují informace o rizicích, která se skrývají na internetu, v konzumaci alkoholu nebo drog. Učí se také, jak se účinně bránit šikaně. V rámci této oblasti jsou také podporovány projekty, které se snaží začlenit do normálního života např. mladistvé pachatele trestných činů, lidi bez domova nebo osoby po výkonu trestu. Jedním z takových projektů je projekt Housing First, který se snaží nabídnout zázemí a hlavně bydlení právě lidem, kteří se vracejí z vězení, a u kterých je vysoké riziko pádu zpět na šikmou plochu.

V oblasti bezbariérových úprav a dopravy bylo na čtyři projekty rozděleno 400 000 korun. Prioritou bylo zejména zajištění projektů individuální přepravy vozíčkářů a zdravotně postižených.

Olomouc se může pochlubit unikátním projektem Půjčovna sportovně-kompenzačních pomůcek, který realizuje Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého. Sportovní a kompenzačních pomůcky pro postižené využívají rodiny a jednotlivci, ale také školy, takže na lyžařský kurz může se svou třídou jet také spolužák s postižením.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.