pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Procházky po Olomouci bez bariér

Vysoké obrubníky, díry v chodnících, schody do veřejných budov. Takové překážky v Olomouci pomalu, ale jistě mizí už více než deset let. Projekt Bezbariérová Olomouc bude pokračovat i letos. Další kroky se dotknou nejen venkovních prostor, ale dokonce i interiérů veřejných objektů.

Na zlepšení situace v Olomouci se stejně jako vloni bude opět podílet několik pracovišť magistrátu a také další subjekty, například univerzita Palackého a Tyflocentrum. Odbor dopravy připraví projektovou dokumentaci opravy podchodu pod Brněnskou ulicí. Novinku chystá odbor sociálních věcí. „Chceme mapovat interiéry veřejných budov, hledat místa, kde jsou dosud bariéry. Budeme postupovat podle metodiky, schválené ministerstvem sociálních věcí,“ uvedla koordinátorka projektu Jana Chudobová. „Při této činnosti budeme spolupracovat s vyškolenými studenty Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého,“ doplnila náměstkyně primátora Eva Machová. Mapování situace v interiérech bude podkladem pro jednání o dalším odstraňování bariér. Město přitom samozřejmě nemůže jiným subjektům odstranění bariér nařídit, už samo zmapování těchto prostor je ale pro hůře pohyblivé přínosem. 

Během roku by se měla začít připravovat i projektová dokumentace na další bezbariérové trasy. Zvažuje se příprava následujících tří tras:

Trasa Q - Komenského, Pasteurova (délka trasy cca 900 m)
Trasa I - Mozartova (délka trasy cca 900 m)
Trasa J - Na Vozovce (délka trasy cca 850 m).


Projekt Bezbariérová Olomouc pomáhá odstraňovat různé typy překážek, které brání hůře pohyblivým občanům či třeba rodičům s kočárky v pohybu po městě či v různých veřejných budovách. Projekt je postupně realizován od roku 2001, za tu dobu už vznikla propojená síť bezbariérových tras napříč městem, bez překážek přístupné jsou skoro všechny veřejné budovy a realizovány byly i další zlepšení, jako je třeba zvuková smyčka pro neslyšící v divadle či haptické modely památek pro zrakově postižené. Město už za projekt dostalo i cenu Evropské komise.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.