čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Radnice chce v Olomouci zavést placení parkovného pomocí mobilů

Řidiči možná ještě letos při parkování v centru Olomouce nebudou muset po kapsách hledat drobné mince a parkovací poplatek zaplatí pomocí SMS zprávy či speciální aplikace v mobilních telefonu. Radní po létech diskusí oprášili projekt, který se zavedením mobilních plateb za parkování počítá. Novinářům to dnes řekl primátor Martin Major (ODS).

Radní v úterý zrušili veřejnou zakázku z roku 2010, která se týkala placení parkovného pomocí SMS zpráv a nebyla podle Majora naplněna. O zavedení mobilních plateb za parkování by rada měla znovu jednat příští týden. "Rádi bychom tuto možnost uvedli v život ještě před koncem tohoto volebního období," uvedl Major.

Nový systém by měl v Olomouci umožnit platbu parkovného pomoci speciální aplikace pro chytré telefony i SMS zpráv, protože ne všichni řidiči vlastní moderní mobilní telefony. Placení parkovného prostřednictvím SMS zprávy ale vyjde dráž. Součástí ceny totiž bude transakční poplatek za tuto službu. Aplikace pro chytré mobilní telefony nabídne řidičům placení parkovného například jednou týdně. "Chceme nabídnout občanům něco kvalitního, co reflektuje nejnovější technologie," podotkl primátor.

Hodina parkování nyní v centru Olomouce stojí 20 korun a řidiči poplatek platí pomocí automatů rozmístěných na parkovištích. Automaty ale nepřijímají mince v hodnotě 50 korun, takže hlavně přespolní řidiči často pobíhají po okolí a prosí kolemjdoucí o rozměnění na drobnější mince. Lidé v Olomouci zatím mohou pomocí SMS zprávy platit jen jízdné v městské hromadné dopravě.

Placení parkovného prostřednictvím mobilních telefonů nabízí stále více měst. V Olomouckém kraji mají tuto možnost řidiči například v Hranicích na Přerovsku. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.