pátek 29. března 2024 Taťána

Na příští rok plánuje město Prostějov příjmy i výdaje přes miliardu korun

Prostějovská radnice plánuje na příští rok výdaje 1,027 miliardy korun, které v návrhu rozpočtu o 23 milionů korun převyšují příjmy. Schodek způsobený připravenými investicemi pokryje město ze svých finančních rezerv.

V prosinci se bude schvalovat návrh rozpočtu pro příští rok

Včera o tom informoval primátor František Jura. Návrh rozpočtu na rok 2019 už projednala městská rada a zastupitelstvo ho bude schvalovat v prosinci. „Předchozí rada připravila velice dobrý rozpočet s ohledem na investice, která nás čekají," uvedl Jura. Nová městská rada navrhla, aby takřka 245 milionů korun z rozpočtu příští rok směřovalo do investic a oprav majetku. Investice si vyžádají přes 176 milionů korun a opravy 68,5 milionu. „Rozpočet našeho města nechceme takzvaně projíst. Kromě provozních výdajů proto hodláme především zhodnocovat majetek Prostějova a zvelebovat veřejná prostranství ve městě," podotkl Jura.

Jedna z největších investicc bude rekonstrukce Národního domu

Mezi hlavní investiční akce příštího roku patří rekonstrukce Národního domu, která bude stát zhruba 63 milionů korun. Návrh rozpočtu počítá také s dokončením rekonstrukce Plumlovské ulice za 32 milionů korun, pokračováním regenerace sídliště Šárka za 13,6 milionu a výstavbou dopravního terminálu na Floriánském náměstí za 30 milionů.

Plán hospodaření podle primátora zahrnuje také investice a opravy v mateřských a základních školách zřizovaných městem, peníze do veřejných sportovišť a finance pro zlepšení zázemí sborů dobrovolných hasičů. Návrh rozpočtu na příští rok radní ještě před závěrečným schvalováním v zastupitelstvu projednají se zástupci opozice. „Rozpočet je pro město klíčový dokument určující dění v Prostějově na celý rok. Proto bychom jej rádi projednali i se zastupiteli, kteří nejsou v koalici. Věřím, že alespoň s některými najdeme shodu,“ uvedl Jura.

Město by rádo získalo dotace z evropských fondů

Schválený rozpočet Prostějova na letošní rok počítá s příjmy 912 milionů korun, které jsou ve srovnání s rokem 2017 o 12 procent vyšší. Výdaje Prostějova se ve schváleném rozpočtu meziročně zvýšily o pětinu na 1,109 miliardy korun. Zhruba dvousetmilionový schodek mezi příjmy a výdaji město pokryje ze svých rezerv určených na stavební investice.

Prostějov má jen malé dluhy. Naposledy v roce 2012 radnice dlužila pouze dva miliony korun z desetimilionového úvěru, který si před lety vzala kvůli spolufinancování stavby kanalizace. V následujících letech město zatím neuvažuje o tom, že by investice financovalo s pomocí úvěrů. Na finančně náročnější projekty chce získat dotace z evropských fondů.

Autoři | Foto Facebook Město Prostějov

Štítky rozpočet, radnice, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.