čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

První lavinový stupeň byl vyhlášen v Jeseníkách. Díky sněhové nadílce si užijí už i běžkaři

V Jeseníkách platí od včerejška první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Důvodem je množství sněhu, které napadlo v nejvyšších partiích hor za poslední dny.

Na vrcholcích Jeseníků leží podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka kolem třiceti centimetrů sněhu, na závětrných svazích je vrstva ještě podstatně vyšší. Díky sněhové nadílce už mohou konečně do hor vyrazit také běžkaři, v Jeseníkách nadále sněží. „Za posledních 48 hodin napadlo třicet centimetrů sněhu. Jde o prachový sníh, který napadl na trávu. Není spojen se zemí, je to bez základů. Vzhledem k této sněhové pokrývce se základní první stupeň už musí vyhlásit. Severozápadní svahy, kde fouká vítr a kde se sníh nejvíce ukládá, bude sněhu podstatně více. Měřit do terénu půjdeme ve středu nebo ve čtvrtek, má pořád sněžit," řekl včera Hejtmánek.

Na horách podle horských záchranářů sněží od sobotního večera, nejvíce sněhu napadlo v neděli. První stupeň lavinového nebezpečí platí ode dneška. Loňskou sezonu bylo sněhu na horách v tuto dobu podstatně více. První stupeň vyhlásila horská služba už na přelomu listopadu a prosince, v druhé polovině prosince již platil druhý stupeň lavinového nebezpečí. V nejvyšších partiích hor tehdy leželo až 65 centimetrů sněhu. Do Jeseníků mohou konečně vyrazit kvůli sněhové nadílce už běžkaři, sjízdná by měla být trasa z Červenohorského sedla, kde hlásí horští záchranáři dvacet centimetrů sněhu. „Jezdit se dá pěkně také po cestě z Ovčárny směrem na Švýcárnu. V pohodě je to od 1200 metrů nad mořem," dodal Hejtmánek. Na horách podle něj stále sněží, teploty se pohybují kolem tří stupňů pod nulou, ráno to bylo až minus pět stupňů.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lavina, nebezpečí, Jeseníky, výstraha, sníh

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.