pátek 29. března 2024 Taťána

Příští rok zaplatí lidé v Přerově za svoz komunálního odpadu více než letos

Obyvatelé Přerova budou od příštího roku platit za svoz komunálního odpadu 700 korun, tedy o padesát korun více než letos. Poplatek za odpad zvedly na Přerovsku také Hranice či Kojetín.

Navýšení ceny po pěti letech schválili po delší debatě v pondělí zastupitelé, na stole měli přitom tři varianty. I tam se poplatky zvedly po několika letech. Přerovští zastupitelé dostali na stůl tři návrhy ohledně výše poplatků, a to na stávající ceně 650 korun, zvýšení na 700 korun a zvýšení na 730 korun. Nakonec prošla druhá varianta. Zástupci města argumentovali tím, že se poplatek dlouho nezvyšoval a náklady na likvidaci odpadu jsou vysoké. Část opozice však byla proti zvýšení. „Není jediný důvod zatěžovat obyvatele města, není zde důvod i vzhledem k rozpočtu města zvyšovat cenu poplatků," uvedl zastupitel Antonín Prachař (STAN).

Protinávrh, aby občané od 70 let a děti do šesti let platili poloviční sazby, však nakonec neprošel. Výši poplatku za svoz komunálního odpadu schválili na konci listopadu také zastupitelé Hranic na Přerovsku. Poplatek zvýšili po pěti letech o 96 korun, zároveň však ulevili části obyvatelstva podle věku. „Na jednu stranu se poplatek od 1. ledna 2019 zvyšuje ze 600 na 696 korun na osobu za rok, na druhou stranu budou nově od tohoto poplatku osvobozeny děti do šesti let a občané nad 70 let," řekl mluvčí radnice Petr Bakovský.

O ještě vyšší částku zvedli poplatek za odpady v Kojetíně, kde zastupitelé minulý týden schválili navýšení z 550 na 700 korun. „Poplatek se nezvedal hodně dlouho, od roku 2012 byla částka ve výši 550 korun. Město vybere na poplatcích 3,5 milionu korun a přesto doplácíme další tři miliony korun. Nyní budeme šlapat po patách neplatičům, aby na ně nemuseli ostatní obyvatelé doplácet," řekl místostarosta Kojetína Miloslav Oulehla.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky poplatek, odpad, zvýšení, peníze

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.