pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Archeologové započali výzkum v proluce vedle Muzea Umění

Archeologové se pustili do záchranného průzkumu části proluky v Denisově ulici v Olomouci. Proluka v historické části města vznikla v roce 1969 po zboření pěti historických měšťanských domů. Průzkum lokality je nutným předpokladem pro podání žádosti o evropskou dotaci na projekt dostavby muzejní budovy, takzvaného Středoevropského fóra. Projekt sice v minulosti dotaci nezískal, muzeum se jej však nevzdalo. Dnes o tom informoval mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

"Navážeme na předchozí výzkum z let 1979 až 1982. Plocha výzkumu o výměře 950 metrů čtverečních ukrývá pět původních městských parcel v příhradebním prostoru. Kromě pozůstatků měšťanských domů a jejich dvorkové části s hospodářským zázemím lze očekávat nálezy pozůstatků řemesel, která se zde provozovala," uvedl vedoucí odboru archeologie olomouckého Národního památkového ústavu Pavel Šlézar. Terénní část archeologického výzkumu bude podle něj trvat 15 měsíců. "Výsledky pak budeme zpracovávat další rok," doplnil.

Olomoucké památkáře pro práce vybralo Muzeum umění Olomouc na základě výběrového řízení. Archeologický průzkum je podle ředitele Michala Soukupa předpokladem pro podání žádosti o evropskou dotaci na projekt dostavby muzejní budovy. "V této chvíli sice ještě nejsou vypsány žádné výzvy, které by se našeho projektu týkaly, ale chceme být připraveni na možnost, až se objeví," vysvětlil Soukup.

Projekt Středoevropského fóra, který počítá se vznikem ojedinělé expozice výtvarného umění střední Evropy, plánuje muzeum řadu let. Za Soukupova předchůdce z projektu v roce 2011 sešlo kvůli tomu, že nezískal potřebnou půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Muzeum umění však v projektu pokračuje i bez jeho stavební části. "Především je to ve výstavní a akviziční činnosti, neboť své sbírky stále doplňujeme o středoevropské umění druhé poloviny 20. století. V roce 2013 jsme otevřeli první expozici středoevropského poválečného umění a nedávno jsme získali dvě díla světoznámého průkopníka op-artu Victora Vasarelyho," uvedl Soukup.

Projekt Středoevropského fóra, jehož součástí mělo být také mezinárodní badatelské centrum, stvrdili svým podpisem v roce 2009 v Olomouci zástupci všech zemí visegrádské skupiny. Původně mělo být otevřeno v roce 2013. Podle Bielesze byl projekt z dotačního řízení vyloučen s odůvodněním, že naplňuje znaky takzvané veřejné podpory. Problémem byl i výkup pozemků, který je však už podle něj vyřešen.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Zdeněk Koutný

Ten nápad postavit v proluce tři obří ledničky a nadživotní sochu chcíplého ptáka nezapadl? To mě trošku děsí. Rozbít pohledové horizontální linie tvořené okolními historickými stavbami třemi vertikálními betonovými bunkry bude docela hnus. Moc doufám, že tam vyroste něco koukatelnějšího.

středa, 29. dubna 2015, 16:59

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.