úterý 19. března 2024 Josef

Policisté nacvičovali s dětmi ve škole různé situace. Poradili, co dělat při dopravní nehodě i s kyberšikanou

Ve středu prováděli policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje na ZŠ ve Velkém Týnci přednášku s modelovkami pro žáky 1. stupně.

Hlavním tématem přednášky byla jejich osobní bezpečnost. Na konkrétních modelových ukázkách si měli všichni zúčastnění možnost vyzkoušet nejrůznější životní situace, se kterými se mohou děti v běžném životě setkat. Společně s policisty si prakticky vyzkoušeli, jak se náležitě zachovat například při dopravní nehodě, když jsou samy doma a neznámý člověk jim zvoní u domu nebo u nich zastaví neznámý řidič v autě a snaží se je pod nejrůznějšími legendami nalákat do auta.

Dále se děti seznámily se správným postupem v případě, že se ztratí na neznámém místě či naleznou nebezpečný předmět, ale také jak efektivně přivolat potřebnou pomoc. V neposlední řadě si děti mohly nacvičit správný postup při komunikaci s operačním důstojníkem policie nebo záchranářem na lince tísňového volání.

Provádění modelových situací s dětmi se nám při preventivních aktivitách velmi osvědčilo. Děti se velmi rády do praktických ukázek zapojují, baví je a formou samotného zážitku si osvojují základní návyky a vzory bezpečného chování doma i v terénu. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech rozmáhá i problém kriminality na internetu, seznamují policisté při své preventivní přednáškové činnosti žáky na základních školách i s problematikou kybernetické šikany.

Mezi dětmi na základních školách se aktuálně množí případy pořizování a přeposílání jejich vlastních fotografií i videí s intimním obsahem. Proto jsou děti upozorňovány na protiprávnost takového jednání. Policisté se samozřejmě dětem snaží vštěpovat i další správné způsoby chování při jejich pobytu v kyberprostoru, aby se jim neděla žádná příkoří, a aby se ony samy nestaly obětí internetového podvodníka.

Tisková zpráva

Štítky policie, děti, škola, kyberšikana, prevence, ukázky

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.