pátek 29. března 2024 Taťána

Troubky přijaly protipovodňová opatření, které jim navrhovalo Povodí Moravy

Obec Troubky na Přerovsku, symbol ničivých záplav z roku 1997, přijala po dlouhých letech diskusí protipovodňová opatření navržená státním podnikem Povodí Moravy. Příprava stavby protipovodňové ochrany obce tak může pokračovat. Zastupitelé dali projektu Povodí Moravy přednost před vlastním navrhovaným řešením. Dnes to řekl starosta Troubek Radek Brázda.

Rozhodnutí zastupitelů bylo důležité proto, aby ochrana obce mohla být financována z dotačního programu ministerstva zemědělství, který je zaměřen na prevenci před povodněmi. Zatímco varianta Povodí Moravy kritéria programu podle posudků experta splňuje, tak návrh obce podmínky nesplňoval.

"Pro zastupitele byly rozhodující posudky experta, který posuzoval varianty podle dotačního programu. Naše řešení podle něj nevyšlo, posudek navržený Povodím Moravy ano. Zastupitelstvo se na základě těchto posudků rozhodlo přijmout variantu navrženou povodím," řekl dnes starosta Troubek Radek Brázda.

Posudek strategického experta si nechalo zpracovat ministerstvo zemědělství na ČVUT v Praze. "Varianta předložena Povodím Moravy je v současné době zpracována v rozsahu dokumentace pro územní řízení a jedině včasné rozhodnutí vedení obce a pokračování v investiční přípravě umožní efektivní využití dostupných dotačních zdrojů resortu zemědělství," uvedl již dříve generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Povodí Moravy ve svém projektu již dříve navrhovalo nejen ohrázování obce, ale i problematiku spodních vod. Troubeckým se nelíbil návrh postavení hrází v blízkosti obce. Chtěli posunout hráze zhruba o kilometr blíže k řece, čímž by se podle vodohospodářů zmenšilo rozlivové území.

Troubky se dočkají řešení protipovodňových opatření po více než 18 letech. Do obce o rozloze 2100 hektarů, kde dnes žije kolem 2000 obyvatel, vtrhla voda 7. července 1997 večer. Živel srovnal se zemí více než polovinu domů v obci. Zbourat se muselo 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina z 2000 obyvatel. Škody, které příval vody napáchal, dosáhly 700 milionů korun. V obci poté bylo postaveno na 200 nových domů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.