pátek 29. března 2024 Taťána

Každé druhé manželství v Olomouckém kraji končí rozvodem

Každé druhé manželství v Olomouckém kraji končí rozvodem, o který žádají častěji ženy. Nejčastěji se manželství rozpadají po pěti až devíti letech, jeden manželský pár z tisíce nevydrží ve společném soužití ani rok a do dvou let se rozvede každé sté manželství. Počet rozvodů se v posledních letech ale mírně snižuje. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

"Na území Olomouckého kraje bylo od počátku roku 1994 do konce loňského roku rozvedeno 37.486 manželských párů. Počet rozvodů se během tohoto období s mírnými výkyvy postupně snižoval," stojí ve zprávě ČSÚ. Zatímco v roce 1994 soudy v Olomouckém kraji rozvedly 1826 manželství, tak o 20 let později jich bylo o 305 méně. Pokles počtu rozvodů kopíruje nižší počet uzavíraných manželství.

Nejvyšší počet rozvodů statistici v Olomouckém kraji zaznamenali v roce 2006, kdy jedinkrát za posledních 20 let překročil dvoutisícovou hranici a činil 2003. Nejméně rozvodů bylo v roce 1999. Soudy jich tehdy řešily 1312. Výrazný pokles rozvodovosti byl v roce 1999 způsoben legislativní změnou. "Novela zákona o rodině nově upravila podmínky, za kterých může být rozvod uskutečněn. Jednou ze změn bylo ztížení rozvodů manželství s malými dětmi," uvedl ČSÚ.

Loni se rozvody v Olomouckém kraji dotkly 1341 dětí, což byla ve srovnání s rokem 1994 o třetinu nižší hodnota. Třetina rozvádějících se párů měla v péči jedno dítě, čtvrtina pečovala o dvě děti a necelá tři procenta párů měla tři děti. Deset rozvádějících se párů pečovalo o čtyři nezletilé děti a jeden manželský pár rozbil rodinu s pěti nezletilými dětmi.

Ve statistikách Olomouckého kraje za posledních 20 let převažují první rozvody mužů i žen, které tvoří 80 procent celkového počtu rozvodů. "Výjimkou nejsou čtvrté rozvody, řádově se však pohybují v jednotkách. Pouze jedna žena v kraji ukončila rozvodem své již páté manželství. Pro jejího bývalého muže se jednalo o třetí rozvod v pořadí," komentovali statistici údaje o rozvodovosti.

Průměrný věk při rozvodu výrazně vzrostl, což podle statistiků souvisí se zvýšením průměrného věku snoubenců při sňatku a také s růstem počtu rozvodů po 25 a více letech manželství. V roce 2014 činil průměrný věk při rozvodu u mužů 43,9 roku a u žen 41 let. Před dvaceti lety byli manželé při rozvodu zhruba o osm let mladší. K rozvodovému soudu ale chodí také senioři. Nejstarší muž, který se loni rozváděl, měl 76 let a o rozvod žádal po 41 letech společného soužití. Nejstarší žene bylo v době rozvodu 72 let.

"Nejčastěji manželé jako příčinu rozvratu manželství uvádějí rozdíl povah, názorů a zájmů. Tento důvod byl v roce 2014 zaveden v 85 procentech rozvodů. Ve většině případů se jedná o příčinu obecného charakteru a skutečnost je často jiná," podotkli statistici.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.