pátek 29. března 2024 Taťána

O příměstské tábory je v Olomouckém kraji stále větší zájem

V Olomouckém kraji se mezi rodiči stále zvyšuje poptávka po příměstských táborech. Jejich nabídka se v porovnání s předchozími roky podstatně rozrostla, i tak už jsou nyní některé z nich obsazeny nebo zbývají poslední místa. Podle organizátorů táborů v tom hraje roli i cena, příměstské tábory oproti pobytovým jsou zhruba o třetinu levnější. Vyplývá to z vyjádření organizátorů.

Olomoucký dům dětí a mládeže má letos v nabídce 30 táborů, z toho polovinu příměstských. "Každý rok se zvyšuje poptávka po příměstských táborech, bez ohledu na to, o jaké jde téma. Rodiče to berou tak, že je o děti na týden postaráno. Příměstský tábor je vyjde zhruba na 1000 až 1500 korun, pobytové jsou až třikrát dražší," řekl mluvčí domu Radek Ježowicz. Podle něj nabídka příměstských táborů podstatně vzrostla. "V roce 2010 jsme měli pět příměstských táborů z celkového počtu 22 táborů. Byla to tehdy čtvrtina nabídky, nyní je to již polovina," doplnil.

Největší poptávka je po příměstském táboru v olomoucké zoologické zahradě, který je do dvou dnů obsazený. "Nyní už máme z celkové nabídky deset táborů plně obsazených a na dalších deseti jsou poslední volná místa," dodal mluvčí.

Přerovský klub Dlažka letos nabízí devět příměstských táborů v Přerově a okolí a deset táborů pobytových. V nabídce má také osm táborů pro rodiče s dětmi. "Zájem rodičů o příměstské tábory je, řada z nich nechce, aby děti jely na tábor jako takový a příměstský tábor využívají jako hlídání. Už loni jsme měli na příměstských táborech dvakrát více dětí než rok předtím. Tak jak stoupá zájem o příměstské tábory, klesá o tábory pobytové," řekl vedoucí klubu Jaroslav Biolek. Podotkl, že velký zájem je i o tábory rodičů s dětmi. "Už letos máme o 60 lidí více než loni," doplnil Biolek. U příměstských táborů jsou podle něj stále ještě volná místa, třetina z nich už je však téměř naplněna.

Obrovské poptávce po příměstské tábory čelí i pracovníci nově otevřeného muzea vědy Pevnost poznání v Olomouci. "Po spuštění registrace na červencové turnusy jsme zaznamenali obrovský zájem rodičů. Prakticky během několika dnů jsme naplnili celou kapacitu, což je 174 míst. Na tyto turnusy stále přijímáme náhradníky. Pro veliký zájem jsme připravili dva nové termíny - od 3. srpna a od 10. srpna, na kterých stále zbývá zhruba polovina míst," řekla mluvčí muzea Martina Vysloužilová. Program pro malé vědce připravili odborníci z fakult.

Kromě příměstských táborů se tisíce dětí vydají v Olomouckém kraji trávit léto i na pobytové tábory. Loni jich hygienici evidovali 133, ve 191 turnusech je absolvovalo přes 10.000 dětí. Nejvíce táborů je podle hygieničky Hany Kabátové nahlášeno na Šumpersku a Jesenicku. Loni hygienici provedli na táborech 112 kontrol, při kterých v pěti případech udělili pokuty dohromady za zhruba 3000 korun. Šlo především o nedostatky ve stravování a ubytování.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.