úterý 19. března 2024 Josef

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tvarůžkový festival, který láká tisíce turistů, o víkendu provoní město

PR článek

Čtvrtý ročník oblíbeného tvarůžkového festivalu zavoní v Olomouci poslední dubnový víkend.

Na počest této typické hanácké speciality ožije centrum města v sobotu 27. a neděli 28. dubna. Pro návštěvníky jsou připraveny více než čtyři tuny tvarůžků.

Olomoucký tvarůžkový festival se zavedl a město prezentuje v rámci této velmi oblíbené gastronomické akce jako centrum Hané,“ je přesvědčena náměstkyně primátora pro oblast cestovního ruchu Markéta Záleská.

„Letos však bude zase o něco bohatší. Kromě tradičního jarmarku a prodeje tvarůžkových a jiných regionálních specialit nabídne bohatší kulturní program i rekordní počet restaurací a bister, které se do festivalu zapojí,“ láká náměstkyně návštěvníky na Horní a Dolní náměstí.

Návštěvníci budou moci ochutnat tvarůžky na nejrůznější způsoby. Budou k dostání v teplé i studené úpravě a nebudou chybět ani tvarůžkové dezerty. Sýr s nezaměnitelným aroma provoní i kuchyně těch restaurací, které jsou zapojeny do projektu Ochutnejte Hanou, a propagují tradiční hanáckou gastronomii. Znalci vědí, že k tvarůžkům patří pivo, a právě to uvaří na festival v hanáckých minipivovarech.

Festival město pořádá s jediným výrobcem tohoto osobitého sýru v zemi, A.W. Loštice, a neobejde se bez spolupráce se Střední Moravou, Sdružením cestovního ruchu či Garden Food Festivalem, kteří přebírají každoročně záštitu nad zúčastněnými restauracemi. Do festivalu se tentokrát zapojí 36 zástupců restaurací a bister. „Hlavním partnerem festivalu je společnost A.W. Loštice, která nejen že poskytne prodejcům část surovin pro prodej specialit, ale také bude hlavním prodejcem tvarůžků na Horním náměstí,“ objasňuje Karin Vykydalová z odboru cestovního ruchu olomouckého magistrátu. I letos se do festivalových oslav znovu zapojí spolek Moravská cesta, který organizuje řemeslný jarmark a nabízí regionální výrobky pod značkou Haná - regionální produkt.

Připraven je i doprovodný program, který nabídne i vystoupení hanáckých folklorních souborů. Na Horním náměstí poběží hlavní program, kde vystoupí Bára Basiková s kapelou, cimbálová muzika Strážničan, Backwards Beatles, Blueas Power a Hudební institut. 

A aby se bylo u ochutnávky na co dívat, to zařídí kuchaři s cooking show z pořadu Masterchef Česko 2019 nebo cooking show s Yvettou Blanarovičovou. Na Dolním náměstí jsou připraveny akce a vystoupení převážně pro rodiny s dětmi. „Bude tam vystoupení Majdy z Kouzelné školky, žongléř Yufi, účastník soutěže Česko-Slovensko má talent, Cirkus trochu jinak a další. Taktéž proběhne první ročník soutěže pro děti Tvarůžky Chef,“ popisuje program Karin Vykydalová, vedoucí odboru cestovního ruchu.

Tvarůžkový festival, který se v Olomouci konal poprvé v roce 2016, je jednou z vůbec nejnavštěvovanějších akcí v Olomouci. „Má věhlas nejen v rámci České republiky, ale také na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Německu ale i ve Velké Británii,“ vyzdvihuje náměstkyně Záleská. V roce 2018 přilákal na šestnáct tisíc návštěvníků. „Zájemci z tuzemska i zahraničí si mohou také objednat zvýhodněný víkendový pobyt v době konání akce, aby mohli lépe a déle načerpat jedinečnou atmosféru festivalu,“ upozorňuje Karin Vykydalová z cestovního ruchu. Rezervace jsou spuštěny zde.

Olomoucký tvarůžkový festival proběhne ve dnech 27. - 28. dubna v době od 10:00 do 18:00.

Štítky tvarůžky, festival, Olomouc, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.