čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Prostranství před bazilikou na Svatém Kopečku ponese jméno Jana Pavla II.

Před dvaceti lety navštívil Olomouc tehdejší papež Jan Pavel II. Svatý otec v Olomouci kanonizoval blahoslavenou Zdislavu z Lemberka a Jana Sarkandra. Zavítal tehdy i do baziliky na Svatý Kopeček, kde jej vítaly zástupy věřících. Prostranství před bazilikou nyní ponese jméno papeže, který byl mezitím sám svatořečen.

O pojmenování malého náměstí před chrámem Navštívení Panny Marie požádalo městskou radu Arcibiskupství olomoucké. „Tímto návrhem se zabývala kulturní komise, která navrhla název Park Jana Pavla II. Po dalších jednáních s komisí městské částí a s představitelem farnosti Bernardem Petrem Slabochem jsme došli k finálnímu návrhu Návrší Jana Pavla II.,“ popsal genezi vzniku nového názvu náměstek primátora Pavel Urbášek. Konečné slovo bude mít zastupitelstvo, kterému bude návrh předložen ke schválení.

V souvislosti s touto novinkou bude přejmenována i malá část dnešního Sadového náměstí, to se ovšem dotkne pouze zdejšího římskokatolického farního úřadu a sídla Matice svatokopecké, obě instituce s tím souhlasí. Větší část Sadového náměstí si ponechává původní název.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.