pátek 29. března 2024 Taťána

Fotbalový šampionát je za dveřmi, hotely v Olomouci zdražily

Evropský šampionát fotbalistů do 21 let výrazně zvýší v Olomouci tržby majitelům ubytovacích zařízení. Do Olomouce už příští týden zamíří tisíce fanoušků ze zahraničí a několik dní před prvním výkopem je drtivá většina míst v olomouckých hotelích rezervována. Kvůli vyšší poptávce v krajském městě vzrostly ceny za ubytování. Vyplývá to z ankety ČTK.

Fotbalový šampionát bude od příštího týdne hostit Praha, Olomouc a Uherské Hradiště. Zatímco pro Prahu příliv několika tisíc fanoušků ze zahraničí nebude výraznou změnou v průběhu hlavní turistické sezony, pro Olomouc a Uherské Hradiště půjde o událost roku. Do Olomouce na zápasy v druhé polovině června postupně zamíří fotbalové týmy z několika evropských zemí, které budou mít početný doprovod, a především tisíce fotbalových fanoušků. Hotely poskytnou zázemí také činovníkům Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a novinářům.

Z informací na rezervačních portálech vyplývá, že v olomouckých hotelích, penzionech i ubytovnách je příští týden k mání už jen několik pokojů. S rezervací by podle provozovatelů neměli zájemci otálet.

Například Clarion Congress Hotel Olomouc už má v termínu šampionátu obsazeno všech 126 pokojů, ve kterých má 252 lůžek. "Hotelová kapacita v Olomouci je během červnového mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let vyprodána. Zvýšený zájem je hlavně ze strany cizinců," řekla Silvie Szymikova z hotelu.

Kvůli šampionátu v Olomouci prudce vzrostla nejen poptávka po ubytování, ale i ceny. Služby zdražily velké hotely, penziony i ubytovny. Některé menší ubytovny zdražily i několikanásobně. "Zdražili úplně všichni," řekl odborník na cestovní ruch v Olomouci, který si nepřál být jmenován.

Na vyšší tržby se v době konání šampionátu můžou těšit také restauratéři a obchodníci v centru města. Podle primátora Antonína Staňka (ČSSD) šampionát zviditelní Olomouc ve světě, což může do města přilákat další turisty, a akce bude mít i ekonomický přínos. "Pozitivně by to měli pocítit zejména místní podnikatelé a firmy působící v oblasti sektoru služeb," uvedl Staněk.

Obchodníci zatím přínos šampionátu hodnotí opatrně. "Galerie Šantovka ve dnech, kdy se budou odehrávat fotbalové zápasy v Olomouci, nabídne zdarma svoje parkovací kapacity, aby ulevila náporu řidičů - fanoušků přijíždějících do města," uvedl mluvčí nákupního komplexu Juraj Aláč. Dopravní podnik města Olomouce v době šampionátu posílí provoz autobusů a tramvají, které budou po skončení utkání jezdit jako ve špičce.

Šampionát zaměstná také policii, bezpečnostní opatření chystá již delší dobu. V Olomouci policii posílí i složky z okolních krajů. "Budeme dohlížet nad veřejným pořádkem, dopravní situací, průjezdností, i nad fanoušky a to od příštího týdne až do ukončení posledního zápasu," řekla dnes krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Sedm dní před startem evropského šampionátu fotbalistů do 21 let v České republice je prodáno asi 176.000 z 230.000 vstupenek. Mohl by tak padnout rekord, který drží závěrečný turnaj z roku 2013 v Izraeli.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.