čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Česko by mohlo podle Bělobrádka přijímat přes tisíc uprchlíků ročně

Česká republika by podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka mohla přijímat přes tisíc uprchlíků ročně. Musí jít ale o lidi, které si vybere a kteří se budou chtít integrovat. Bělobrádek to dnes řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně.

K migraci se vyjádřily i další sněmovní strany. Odmítají povinné kvóty Evropské unie, zpřísnění kontrol na hranicích Česka požaduje Úsvit.

"Já se domnívám, že to číslo může být ročně přes tisíc lidí. Otázkou je, jak velký tlak bude a jak ta naše kapacita bude velká," uvedl dnes Bělobrádek na otázku, jaký počet uprchlíků může Česko přijímat. Později hovořil o stovkách až tisícovce imigrantů ročně.

Zároveň zdůraznil, že musí jít o dobrovolné rozhodnutí ČR, nikoliv závazné kvóty osmadvacítky. Česko by si podle něj mělo vybírat takové uprchlíky, kteří budou chtít sdílet hodnoty a systém života a dokážou se začlenit do společnosti.

Přijímání do tisíce uprchlíků ročně si dokáže představit i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. I podle něj je důležité trvat na tom, že udělení azylu je výsostné právo každé země. Česko by přitom mělo dbát na to, z jakých oblastí migranti přicházejí a jaký mají potenciál, aby se zařadili do společnosti.

Hnutí Úsvit dnes vyzvalo k posílení kontrol na českých hranicích. "Pokud česká vláda teď neposiluje skokově kontrolu státních hranic, tak bohužel tragicky selhává," uvedl poslanec hnutí Martin Lank. "Nemůžeme se totiž spoléhat na nikoho jiného než sami na sebe. Jediný, kdo nás ochrání před nelegálními migranty, jsme my sami," zdůraznil Lank, podle něhož Evropa čelí pravděpodobně největšímu bezpečnostnímu ohrožení ve své historii.

"Není řešením posílení kontroly a už vůbec není řešením uzavírání hranic. Tento problém můžeme řešit jenom v rámci celé Evropské unie. Jakékoli uzavření hranic, které by znamenalo ohrožení schengenského systému, by také znamenalo obrovský hospodářský problém a ztrátu statisíc pracovních míst," odmítla názor Úsvitu místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Proti uzavírání hranic uvnitř EU jsou i ostatní sněmovní strany, včetně hnutí ANO, lidovců, KSČM nebo ODS. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) má za to, že pro Česko je životně důležité, aby se podařilo udržet prostupnost hranic uvnitř Evropské unie. Za zásadní zároveň označil ochranu vnějších hranic osmadvacítky.

TOP 09 chce příští týden na jednání předsedů poslaneckých klubů Evropského parlamentu navrhnout, aby Evropská unie zvýšila rozpočet na řešení problémů imigrace z dnešních 350 milionů eur, což odpovídá 0,25 procenta rozpočtu EU. Jak vysokou částku by unie na boj s touto krizí měla vynakládat, je podle ní na dohodě členských států. "Stávající stav ale naprosto neodpovídá závažnosti situace," míní další místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Pro navýšení rozpočtu jsou i lidovci.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.