pátek 29. března 2024 Taťána

Filozof Edmund Husserl bude mít pomník na náměstí v rodném Prostějově

Významný německý filozof Edmund Husserl bude mít pomník v Prostějově, kde se 8. dubna 1859 narodil. Záměr už schválila městská rada. Pomník bude instalován na prostějovském náměstí, které nese filozofovo jméno. Řekla to mluvčí radnice Jana Gáborová.

Město podle Gáborové vypíše soutěž, ze které by měl vzejít vítězný návrh podoby pomníku věnovaném slavnému rodákovi. „Hodnocení návrhů v této soutěži proběhne na základě jediného hodnoticího kritéria, kterým je komplexní umělecká, architektonická a urbanistická úroveň řešení," uvedla Gáborová.

Prostějovský rodák Edmund Husserl je zakladatelem filozofického směru fenomenologie. Husserl ovlivnil mnoho známých filozofů 20. století, mimo jiné Martina Heideggera, Jeana-Paula Sartra či Jana Patočku. Husserl zemřel ve Freiburgu 27. dubna 1938 v 79 letech.

Předci filozofa Husserla jsou pochováni na bývalém starém židovském hřbitově v Prostějově, který byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen.

Někdejší židovský hřbitov v Prostějově zařadilo ministerstvo kultury na seznam kulturních památek. Nadace Kolel Damesek Eliezer s radnicí jedná o pietní úpravě místa bývalého hřbitova, kde je nyní park a parkoviště. Podle nadace tam stále leží ostatky 1924 židovských občanů Prostějova.

Autoři | Foto Facebook Město Prostějov; Unknown (Mondadori Publishers) [Public domain]

Štítky ČR, Německo, věda, správa, Prostějov, Husserl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.