pátek 29. března 2024 Taťána

Pijte vodu v olomouckých restauracích, přispějete na pomoc Haiti

Olomoucká Arcidiecézní charita na červenec plánuje projekt na pomoc obyvatelům Haiti. Přispět mohou lidé pitím kohoutkové vody, za kterou v olomouckých barech, kavárnách a restauracích zaplatí během příštího měsíce podle vlastního uvážení.

Do charitativní akce s názvem Na zdraví Haiti se zapojila ve městě desítka podniků. Výtěžek půjde na lékařskou péči, řekla dnes  Karolína Opatřilová z Arcidiecézní charity Olomouc.

"Tato charitativní akce ovládne vybrané hospůdky a kavárny v centru Olomouce během července. Hosté, kteří se tam budou chtít osvěžit kohoutkovou vodou, za ni zaplatí od jedné do nekonečna korun, přičemž cenu si určí sami. Za získané peníze pak Arcidiecézní charita Olomouc zajistí poskytnutí pravidelné lékařské péče v těch nejzapadlejších částech Haiti," uvedla Opatřilová.

Do charitativní akce se zapojila například kavárna Bistrá kráva, restaurace Caesar na Horním náměstí, Jazz Fresh Café, letní Kino Hoblina či hospoda Ponorka a Tvarůžková cukrárna.

Humanitární pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc pomáhají v nejchudší zemi západní polokoule již deset let. Projektem, který ovládne olomoucké restaurace a bary, chtějí lidem připomenout život běžného Haiťana, který obnáší hlad, nedostatek pitné vody, extrémní chudobu či nemoci a nedostatek lékařské péče. Mnozí navíc žijí v provizorních stanových osadách i pět let po ničivém zemětřesení. "Celá země je nestabilní. Může tam propuknout epidemie cholery, povstání nebo přijít další přírodní katastrofa. Haiti se totiž potýká s každoročními hurikány," uvedla humanitární pracovnice a koordinátorka pomoci pro Haiti Kristýna Lungová.

Za posledních deset let se Arcidiecézní charitě v Olomouci podařilo postavit a zabezpečit chod školy v Baie de Henne, kam nyní dochází přes 350 dětí. Za peníze Čechů se podařilo postavit i novou školu v Gonaives, kam přichází denně více jak 650 žáků. V tomto centru funguje i poradna pro podvyživené matky s dětmi či rehabilitační oddělení pro handicapované. V současnosti charita plánuje projekt praktické školy. Ta by měla začít fungovat ve škole v Baie de Henne, kde by mělo vyrůst druhé patro. Haiťané se tam naučí moderním technikám rybolovu, zemědělství, mechanice, šití či základům podnikání. Úspěšný je také projekt Adopce na dálku, do kterého je nyní zapojeno přes 300 pravidelných českých dárců.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.