pátek 29. března 2024 Taťána

Víkendová koupačka na Poděbradech a Plumlově? Podle hygieniků je voda stále v pořádku

Lidé se mohou stále bez obav koupat ve vodních plochách v Olomouckém kraji, které jsou pod dohledem hygieniků. Z rozboru vzorků vyplývá, že voda štěrkopískových jezer Poděbrady u Olomouce i Plumlovské přehrady na Prostějovsku je v pořádku a nepředstavuje zdravotní riziko. Vyplývá to z informací, které dnes na webu zveřejnila olomoucká krajská hygienické stanice

Hygienici vzorky vody z obou přírodních koupališť odebrali v pondělí a zjistil, že voda ve vodní nádrži Poděbrady a v koupací oblasti Plumlov je vhodná ke koupání. Kvalita vody je odhodnocena modrým smajlíkem, což je nejlepší známka.

Obě vodní plochy bývají se začátkem prázdnin bezproblémové každý rok. Na Plumlově se však uprostřed léta kvalita vody zhoršuje, a to i přesto, že přehrada prošla před šesti lety nákladnou rekonstrukcí, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se v Plumlovské přehradě kvalita vody zhoršila na konci července a odborníci doporučovali lidem, aby se po koupání osprchovali. Na začátku srpna ji hygienici označili za nevhodnou ke koupání a situace se pak do konce prázdnin nezlepšila.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký kraj, Poděbrady, Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.