čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Tropy zvýšily návštěvnost v jeskyních Olomouckého kraje

Tropické počasí zvýšilo návštěvnost v jeskyních Olomouckého kraje. Turisté zde hledají podle správců jeskyní útočiště před vysokými teplotami, které region sužují již několik dní. Připravit se přitom musejí na teplotní šok. Zatímco venku se teplota vyšplhala i nad 35 stupňů Celsia ve stínu, v podzemních chodbách jeskyní lidé museli počítat s teplotami téměř o 30 stupňů nižšími.

"Lidé se k nám už chodí chladit, přišla ta chvíle, kdy mají vedra nad hlavu. Skutečně jde vidět, že intenzivně hledají útočiště před vedrem. Už jen název jeskyně u nich vyvolává slast. Za ty tři dny jsem měli návštěvnost přes 400 lidí," řekla dnes správkyně jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku Evelýna Vozábalová.

Návštěvníci se musejí přitom podle ní připravit na teplotní propad přes 30 stupňů. "V jeskyni je konstantní teplota osm stupňů, na slunci bylo kolem 40 stupňů. Pro lidi je to perfektní osvěžení, musejí akorát vydržet tu ránu, kterou obdrží, když vyjdou z jeskyně ven," doplnila správkyně. Podotkla přitom, že lidé v okolí nemají příliš možností, kde se zchladit. Jesenické koupaliště je kvůli rekonstrukci zavřené a nedaleká pískovna praská ve švech. 

Zvýšení návštěvnosti během tropických teplot zaznamenali také pracovníci jeskyně Na Pomezí, která se nachází u Lipové-lázní na Jesenicku. "Projevilo se to určitě pozitivně, návštěvnost se zvýšila. Lidé se k nám chodí chladit," řekl dnes správce jeskyní Martin Kubalák. Útočiště před vedrem našli lidé také ve Zbrašovských aragonitových jeskyních v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku. "Během svátečního víkendu k nám přišlo v sobotu i v neděli na 500 lidí a na státní svátek v pondělí 50 návštěvníků. Horka jsou ale nevyzpytatelná, lidé se někdy chodí chladit a někdy je horko až tak velké, že už nedojdou," řekla dnes správkyně jeskyní Barbora Šimečková. Podotkla, že v jeskyni je teplota 15 stupňů. "Nepříjemné je to ve chvíli, kdy se vyleze ven. Záběr je to hlavně pro průvodce, kteří často střídají teploty," doplnila správkyně. 

Kvůli tropickým teplotám zaznamenali během prodlouženého víkendu meteorologové v Olomouckém kraji i řadu překročených dosavadních teplotních rekordů. Nejvyšší teplotu v kraji za poslední dny naměřili v neděli v Olomouci. Teploměr se tam vyšplhal na 35,7 stupňů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.