čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na nábřeží Moravy se instalují nové budky pro netopýry

Povodí Moravy instaluje na nábřeží řeky Moravy v Olomouci nové útočiště pro netopýry. Čtrnáct budek by se mělo stát náhradou za domov, o který by netopýři mohli přijít v této lokalitě v další fázi plánovaného rozsáhlého kácení stromů. Ty půjdou k zemi kvůli výstavbě protipovodňových opatření v Olomouci.

"Tato preventivní instalace budek má poskytnout netopýrům čas k nalezení těchto nových úkrytů a možnost zabydlet se v nich ještě před samotným zásahem do stávajících porostů. Přechod do nových sídel tak pro ně bude méně stresující, než kdyby měli být transferováni těsně před samotným kácením," uvedl ředitel závodu Horní Morava Jiří Zedníček. Povodí na projektu spolupracuje s Českou společností pro ochranu netopýrů. První budky dnes odborníci nainstalovali přímo v areálu závodu u dětského domova. Další umístí v úseku od železničního mostu po most na Masarykově třídě, u areálu vysokoškolských kolejí a také na jezu.

Prvních 400 stromů pokáceli dělníci v souvislosti se stavbou protipovodňových opatření v únoru. Šlo o úsek od železničního mostu až po most v Komenského ulici. Mladá fronta Dnes v polovině června upozornila, že spolu se stromy zmizela podle ochránců přírody také část kolonií silně ohrožených netopýrů rezavých, kteří obývají dutiny starých kmenů. Dělníci prý řezali stromy v nejméně vhodnou dobu, kdy netopýři ještě hibernují a nemají tak šanci své úkryty včas opustit.

Povodí Moravy tehdy odpovědnost odmítlo s tím, že v době podání a vyřizování žádosti o zásah v lokalitě nebyly údaje o výskytu netopýrů známy. Nyní se chce podobným problémům vyhnout s předstihem. Další kácení dřevin je naplánováno na konec roku 2016. "Kácení bude probíhat v ulicích Blahoslavova, Nábřeží a v ulici U Soutoku," uvedla mluvčí Tomíčková. Dodala, že pokáceno bude zhruba 90 stromů.

Rozsáhlá protipovodňová opatření se v Olomouci začala budovat v roce 2007, jejich součástí je úprava koryta řeky, zvýšení a vybudování nových hrází, ale i stavba nových mostů a rozšiřování nábřežních zdí v centru města. Vodohospodáři tvrdí, že nová opatření kolem řeky Moravy zabrání v budoucnu její rozlití do zastavěných území. Městu to přináší i rozvoj v lokalitách, který dodnes omezovala hrozba povodní. Podle odborníků bude město po dokončení všech staveb chráněna před více než dvousetletým průtokem, dosud je to dvacetiletá voda.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.