čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Letos skončí první část oprav olomouckého rozária

Obyvatelé i návštěvníci Olomouce se příští rok budou moci procházet po opraveném rozáriu blízko historického centra Olomouce. Zahájená rekonstrukce rozária má v první fázi stát zhruba 24 milionů korun a dokončena bude v závěru letošního roku.

Projekt je financován s pomocí dotací Evropské unie. Zakázku ve výběrovém řízení získala firma Swietelsky stavební. Oprava rozária zahrnuje výstavbu nového vstupního objektu do rozária, kanalizace, přípojky vody i prostor pro odpočinek návštěvníků. Dělníci vybudují podzemní nádrže na zadržování dešťové vody, která poté poslouží při zavlažování záhonů růží. 

"Rekonstruována budou umělá jezírka i betonové plochy. V květináčích pro růže bude vyměněna hlína," uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Součástí projektu je vybudování herní plochy pro pétanque i louky pro pořádání pikniků či posezení u grilu. V dalších dvou fázích rekonstrukce, které jsou zatím pouze na papíře, by mělo být vybudováno zázemí rozária, obnovena zeleň a v plánu je také výstavba kavárny a pořízení nového venkovního posezení.

Rozárium by se po rekonstrukci mělo více otevřít veřejnosti a celý areál bude průchodný. Rekonstruovaný park, kterému dominuje růžová zahrada, by měl v budoucnu sloužit zejména pro rekreaci studentů, rodičů s dětmi a seniorů. Univerzita Palackého už do opravy pevnostního areálu v sousedství rozária investovala více než 40 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.