středa 24. dubna 2024 Jiří

V nových volbách v Huzové budou o zastupitelská křesla opět usilovat lidé ze třech kandidátek

O hlasy voličů v nových volbách v Huzové na Olomoucku, které se musí opakovat po rozpadu tamního zastupitelstva, budou usilovat opět zástupci tří sdružení, která kandidovala v předchozích volbách. Kandidátní listinu předložili dnes do 16:00, kdy jim skončila lhůta, pověřenému úřadu ve Šternberku na Olomoucku. Zastupitelstvo se v obci rozpadlo v létě, kdy počet klesl pod zákonem daných nejméně pět členů. Volby v obci, kde žije téměř 600 obyvatel, se uskuteční 14. prosince.

„Byly podány tři kandidátní listiny a všechno jsou to sdružení nezávislých kandidátů. Kopíruje to kandidátky, které byly podány v minulých volbách," řekla vedoucí odboru vnitřních věcí šternberské radnice Martina Horáková.

O hlasy voličů se bude znovu ucházet sdružení SOVA, Huzová lepší a vstřícnější a sdružení Sportem k prosperitě obce. Loni sdružení SOVA získalo dva mandáty stejně jako sdružení Huzová lepší a vstřícnější. Tři mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu získalo sdružení Sportem k prosperitě obce, které skončilo v opozici. Jeho členové však nakonec odstoupili, a zastupitelstvo se tak rozpadlo.

„Tři opoziční zastupitelé složili mandáty stejně jako všichni jejich náhradníci. Počet zastupitelů klesl pod zákonem daných pět a tím pádem se musí konat nové volby," uvedla dosavadní starostka Huzové Yvona Jirušová ze sdružení Huzová lepší a vstřícnější.

Podle starostky současná situace obci nesvědčí, téměř na půl roku byl omezen chod obce. „Není zastupitelstvo, které by mohlo cokoliv schválit. V tuto chvíli může schválit pouze rozpočtové opatření nebo rozpočtové provizorium, nic jiného. To, co se nestihlo do té doby, se nemůže vůbec realizovat. Jsme v takovém útlumu," doplnila starostka.

Nové volby se v prosinci uskuteční i na dalších místech republiky, a to v Nučicích u Prahy, Adamově na Kutnohorsku, v obci Chuderov na Ústecku, Nebanice na Chebsku, Korolupy na Znojemsku, Zelená Hora na Vyškovsku, Lesní Hluboké a Bukovice na Brněnsku. Opakované volby jsou plánovány ve Strakonicích.

Autoři

Štítky Huzová, volby, obce, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.