pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ve šternberském Eutechu vyrábí díly do automobilů většiny automobilek na světě. Vy toho můžete být součástí

PR článek

Možná vám název šternberské firmy Eutech na první pohled nic neříká, ale jejich výrobky jsou přítomny v našem každodenním životě a každý se s nimi setkává. Lidé ze Šternberka se dokonce plácnou do čela, když zjistí, že ta velká budova vedle Albertu je právě Eutech. Vyrábí zde například vstřikovací formy na plasty, které dodává do lisoven plastů. Výlisky z těchto forem jsou pak montovány do automobilů většiny světových značek.

Starší či historie znalí obyvatelé Šternberka a okolí můžou namítnout, že v budově vedle Albertu se dlouhá léta vyráběly budíky. A nebudou se mýlit - historie firmy Eutech totiž sahá až do roku 1890, kdy na místě dnešního areálu stála tabáková továrna. Po válce se Československý stát rozhodl, že v rozsáhlých prostorách zřídí výrobu hodinářského průmyslu, a tak vznikl národní podnik Chronotechna.

„V roce 1947, po rozsáhlé rekonstrukci budovy tabákové továrny, po instalaci potřebných strojů a zařízení se ještě v témže roce  rozběhla výroba budíků. Šternberská Chronotechna patřila za dobu své existence mezi nejvýznamnější hodinářské podniky ve střední Evropě. Značka PRIM se řadila mezi nejvýznamnější značky našeho průmyslu. V době své největší aktivity zaměstnávala až 2100 pracovníků a ve svém sortimentu měla na 140 časoměrných výrobků, které se vyvážely do 80 zemí světa,” říká ředitelka Eutechu, Ing. Irena Adamusová.

Jak se ale vlastně zrodila firma Eutech? „V roce 1993 vznikla v průběhu privatizace nová akciová společnost EUTECH jako joint venture mezi firmami Chronotechna a.s. a Europa Uhrenfabrik Senden GmbH. Po ukončení výroby budíků v roce 2001 akciová společnost EUTECH pokračuje v tradici a specializuje se na výrobu dílů pro jemnou mechaniku, výrobu nástrojů a forem, prodejem elektrické energie, pronájmem nebytových prostor a správou celého podnikatelského areálu,” vysvětluje paní ředitelka. Nástrojárna zaměřená na jemnou a precizní práci začala jako jedna z prvních v republice konstruovat a vyrábět nástroje pro přesné stříhání a později rozvíjet výrobu vstřikovacích forem pro termoplasty.

Firma Eutech má v současné době  dvě výrobní divize. Tou první je divize kovoobrábění, která se zabývá sériovou výrobou přesných soustružených dílů, od těch úplně maličkých o průměru jednoho milimetru až do čtyřcentimetrových dílů. „Naše výrobky jsou využívány v automobilovém průmyslu, optických a měřících zařízeních, měřící a regulační technice,spojovacích materiálech, zahradní technice, vybavení obchodů a mnohé další,” říká Aleš Hlava, ředitel divize Kovoobrábění.

Při prohlídce budovy kovoobrábění mne zaujme kontrast mezi starými stroji a moderní technikou. „Ano, pořád tu máme stroje, které jsou vyrobeny i v padesátých letech minulého století. Pořád ale plní svůj účel a je na ně spoleh,” říká Hlava.

Z divize kovoobrábění se dostáváme do hlavní budovy, kde sídlí druhá výrobní divize - nástrojárna. Vítá mne její ředitel Radomír Brachtl. „V nástrojárně vyrábíme vstřikovací formy na plasty, na kterých se následně v lisovnách plastů produkují výlisky, se kterými se určitě každodenně setkává každý z nás. Největší podíl však zaujímá výroba forem na výlisky pro automobilový průmysl. V podstatě se dá říci, že výlisky z našich forem se montují téměř do všech modelů aut většiny renomovaných světových značek,” říká Brachtl a ukazuje mi nenápadný kus lesklého plastového dílu. „Zároveň ale vyrábíme i díly do dosud nepředstavených aut, existují jen jako prototypy v továrnách automobilek. Ani my nevíme, jaká bude podoba auta, jen víme, jak byl měl vypadat díl, který máme vyrobit,”dodává. Až později se dovídám, že než vznikne takový díl, jeho vývoj spolu s výrobou trvá až rok.

Zatímco  procházíme nástrojárnou a pan ředitel mi ukazuje jednotlivé stroje, na kterých se pracuje, jedním dechem dodává, že zrovna v této divizi hledají nové pracovníky, a to zejména na pozici obsluhy CNC strojů. „Velkou výhodou oproti jiným firmám je velká rozmanitost práce, kterou zaměstnanci mají. Stereotyp tu nepřipadá v úvahu, jde o náročnou kusovou  přesnou výrobu. Důležitou roli zde proto hraje zodpovědný přístup každého pracovníka v celém výrobním řetězci,” popisuje ředitel.

Do diskuze s ředitelem se zapojuje Hana Brázdilová, personalistka v Eutechu: „Uchazeč by měl mít středoškolské vzdělání strojírenského zaměření, umět se orientovat v technické dokumentaci i správně zacházet s měřidly. Tím, že jde o kusovou výrobu, je potřeba logicky myslet a mít schopnost se samostatně rozhodnout,” popisuje Brázdilová základní předpoklady uchazečů o práci ve společnosti.

Odměnou mu bude dobré mzdové ohodnocení, pracovní poměr na dobu neurčitou, pět týdnů dovolené, bohatý zaměstnanecký program vzdělávání, dotované podnikové stravování, výhodné mobilní tarify pro celou rodinu, nebo třeba firemní akce.

„To však není jediná pozice, na kterou potřebujeme další pracovníky,” upozorňuje paní ředitelka. Jak postupujeme dále výrobou, ukazují mi zástupci Eutechu další stroje, ke kterým by potřebovali pracovní sílu - obráběče kovů, mistra výroby či brusiče tvarových ploch. (Více o nabízených pozicích se dočtete zde).

Velkou motivací je i fakt, že je zde poskytován náborový příspěvek ve výši až 20 tisíc korun, který platí jak pro stávající zaměstnance, tak pro nově nastupující. 

Pokud se chcete dozvědět více o společnosti Eutech, navštivte jejich oficiální webové stránky.

Pokud chcete pracovat ve šternberském Eutechu, vyplňte následující formulář:

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Autoři | Foto

Štítky Eutech, Šternberk, výroba, auta, automobilky, CNC, práce, hledání práce, zaměstnání

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.