středa 24. dubna 2024 Jiří

VIDEO: V Olomouci se uskutečnilo mistrovství České republiky ve vyprošťování

Auto převrácené na střechu a uvnitř zaklíněná žena v bezvědomí. To byl jeden ze scénářů, které musela řešit čtyřčlenná družstva hasičů na V. Mistrovství ČR JSDHO ve vyprošťování, které se konalo v Olomouci. Velitelé zásahů museli najít nejlepší způsob, jak vyřešit zadané úkoly, které simulovaly podmínky skutečných zásahů. Na to vše měli časový limit dvaceti minut.

Na sestřih nejlepších momentů se můžete podívat ve videu níže.

Rozhodčí hodnotili nejen dobu, za kterou týmy zvládly úkoly vyřešit, ale také techniku a taktiku zásahu a provedení první pomoci.

„S náročným zadáním si nejlépe poradil tým z Březové nad Svitavou v Pardubickém kraji. Druhou příčku získalo družstvo ze Zbirohu v Plzeňském hejtmanství a třetí pak Rumburk z Ústeckého kraje. Tým z našeho kraje, jednotka dobrovolných hasičů z Přerova, skončila devátá,“ uvedla tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Kromě samotné soutěže byl pro diváky připraven také pestrý doprovodný program a akce se i přes nepřízeň počasí setkala s velkým zájmem. „Lidé si mohli prohlédnout moderní hasičskou zásahovou techniku, včetně hasičského speciálu Titan, který je určen pro zásahy v rizikových oblastech s vysokým stupněm ohrožení. Má pancéřovanou kabinu i zodolněnou nástavbu a konstrukci podvozku. K dispozici byl trenažér společnosti Besip nebo třeba opilecké brýle. Diváci si mohli také prohlédnout sanitku zevnitř, elektromobil e-tron nebo potěžkat nejnovější hydraulické nůžky či rozpínáky,“ přiblížila mluvčí.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky Olomouc, mistrovství ČR, hasiči, vyprošťování, závod

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.