čtvrtek 28. března 2024 Soňa

VIDEO: V olomoucké zoo se slavnostně otevřel výběh pro makaky, ti z něj v mžiku utekli

Ve skupinový útěk opic se dnes změnilo slavnostní otevření opraveného výběhu makaků v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce.

Příležitost dostat se na svobodu využily čtyři z devíti samic makaků, které bleskurychle překonaly pečlivě vybudované zabezpečení a k překvapení členů vedení zoo, radních i novinářů zmizely v korunách okolních stromů. Chovatelé předpokládají, že se uprchlé opice dobrovolně vrátí zpět do výběhu.

Opravený výběh, kterým mohou procházet návštěvníci zoo, je zabezpečen elektrickým ohradníkem a plotem. Chytré opice však našly slabé místo v podobě stromu, o kterém si ošetřovatelé mysleli, že z něj žádný makak nemůže přeskočit několik metrů vzdálený plot. Opice ihned po otevření přepravních beden rychle vylezly právě na tento strom a prokázaly nevšední atletický talent. "Jejich skoky byly neuvěřitelné a měřily přes šest metrů. Zabezpečili jsme všechny stromy až na ten jediný, který vypadal bezpečně," řekla mluvčí zoo Karla Břečková.

Po svobodě zatoužily mladé samice. Starší opice si lákavého stromu ani nevšimly a spokojily se s výběhem. "Mladé opice udělaly něco, co nikdy předtím žádný makak neudělal. Jsou to zkrátka chytré opice, které nás pokaždé něčím překvapí," podotkla Břečková.

Uprchlé samice se zdržují v blízkém okolí výběhu a chovatelé je bedlivě sledují. Mladé opice zatím nemají nutkání utéct ze zoo a je velká šance, že se dobrovolně vrátí ke skupině ve výběhu, ve které jsou i jejich matky. "Vypadá to, že mají zájem se vrátit dovnitř, akorát zatím neví, jak na to," podotkla Břečková.

Průchozí výběh pro makaky patří mezi hlavní atrakce zoo. Kvůli plánovanéé rekonstrukci, která stála zhruba 600.000 korun, byl uzavřen v roce 2012. Oprava zahrnovala výměnu plotu a vnitřní úpravy. Počet makaků ve výběhu se má zvýšit. "K devíti samicím později připustíme dva samce a potom ještě zbytek skupiny. Ve výběhu by mělo být zhruba 16 makaků," uvedla Břečková.

Dva makakové utekli z olomoucké zoo i v roce 2010, kdy se toulali po okolí několik měsíců. Jeden z dvojice uprchlíků byl v únoru 2011 dopaden až na Chrudimsku. "Tehdy to byli ale mladí samci těsně před pohlavní dospělostí. V tomto věku běžně opouští tlupu a vydávají se hledat jinou skupinu. Samice tuto potřebu nemají," upozornila Břečková.

Zvířata z olomoucké zoo utíkala i v minulosti. Například před několika lety si cestu z výběhu našla mláďata vlka kanadského. Na výlet se vydal i mravenečník čtyřprstý, kterého lidé po třech dnech nalezli mezi obcemi Véska a Dolany na Olomoucku.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.