sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTO/VIDEO: Další část radniční věže je na svém místě. Podívejte se na video a fotky z průběhu

Ve středu 23. října dopoledne vyzdvihli dělníci další část opravené věže na radnici na Horním náměstí v Olomouci. Průběhu vyzdvihnutí spodní části věže přihližely v centru Olomouce desítky lidí.

„Střední část věže je zatím zakryta plachtou a čeká na Horním náměstí na rozebrání. Podle ní bude zhotovena nová replika. Tyto práce proběhnou od začátku příštího roku, opět před zraky veřejnosti, ale s menším záborem veřejné plochy," řekl mluvčí radnice Michal Folta.

Nejvyšší část špice věže, která je nyní v depozitáři, přijde na řadu až jako poslední v první polovině příštího roku. Její konstrukce se bude opět kompletovat na Horním náměstí a po dokončení ji jeřáb vyzvedne nahoru.

Po vynesení střední a nejvyšší části věže se vrátí na původní místo tubusy s archivními dokumenty, nalezené při demontáži věže. „Budou v nich opět uloženy archiválie z roku 1962, kdy probíhala poslední větší oprava věže, a současně přidáme další tubusy s odkazy naší doby budoucím generacím," řekl novinářům primátor Mirek Žbánek.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.