čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V novém parku v Zábřehu jsou už vybudované cesty a in-line dráha

Unikátní park s názvem Knížecí sady v Zábřehu na Šumpersku, jehož název odkazuje k historii města z doby Lichtenštejnů, má nové parkové cesty, dráhu pro dětská kola a odrážedla a také in-line dráhy. Město tak ukončilo další etapu, která má nový park poblíž historického centra postupně proměnit v rekreační oblast. Práce zahrnovaly také stavbu nového veřejného osvětlení, informovala mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

„Název Knížecí sady vychází z historického názvu městské čtvrti v podzámčí. Ve starých mapách je zaznamenán německý ekvivalent Knížecích sadů, tedy Fürstengrund. Původní extenzivní louka založená na místě bývalých sádek přitom nabízela obrovský potenciál pro založení parku, letošní investice vybudování cest je další etapou," uvedl starosta František John (KDU-ČSL).

První etapa budování parku spočívala ve vytvoření tří umělých kopců. Podle zástupců města tak vznikl zajímavý krajinářsko-architektonický prvek čerpající z historické krajinářské architektury. Děti z nedalekých mateřských škol je mohou využívat k bezpečnému sáňkování či bobování. Dosavadní dvě etapy vyšly město na 5,5 milionu korun.

Úprava parku bude pokračovat, město se chce pustit v další fázi po získání dotace do výsadby zeleně. „Ve své poslední etapě záměr počítá vedle výsadby dřevin také s uplatněním vody, které se v blízkosti rybníků a středověkého náhonu nabízí, a to prostřednictvím tůně a rybničního vodotrysku. Počítáme i s mobiliářem a uměleckými díly," doplnil John.

Areál by měl být v budoucnu podle města využíván obyvateli k rekreaci, pobytu v přírodě i sportu. Prostor parku bude rozčleněný do pěti tematických celků, které jsou propojeny sítí cest a pěšin. Koncepcí autorů je to, aby si nový park lidé užili všemi smysly. Budou zde proto okruhy inspirované právě lidskými smysly: chutí, zrakem, čichem, sluchem a hmatem. Čich bude reprezentovat například jeden z kopců, který bude osázen bylinami.

Autoři | Tisková zpráva | Foto zabreh.cz

Štítky ČR, příroda, správa, stavby, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.