čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Studovat na olomoucké Polygrafce je jako stát jednou nohou přímo v profesním životě, říká tamní studentka Klára

PR článek

Na první pohled střední škola jako každá jiná, ale zdání může klamat - Střední škola polygrafická v Olomouci je velmi specifická - žákům hned od prvních ročníků nabízí možnost pracovat na reálných projektech firem a učit se tak vše potřebné pro budoucí práci.

Hned po vstupu na rozlehlé parkoviště v areálu školy se mě s fotografkou ujímá dvojice jejích zástupců - jedním z nich je zástupce ředitelky pro praktické vyučování Petr Skyva a sympaťačka Klára, která chodí do třeťáku oboru reprodukční grafik pro média.

Dny otevřených dveří na SŠ polygrafické, Olomouc se budou konat v termínech 7.12.2019 a 25.1.2020 od 9:00 do 13:00. Více informací najdete na www.polygraficka.cz

Začínáme rychlou prohlídkou školy - o té přirozeně ví více Petr Skyva. „Budova má bohatou historii. Dominantou je aula, která v minulosti sloužila jako kaple a dnes je z ní reprezentační prostor školy, ve kterém se odehrávají důležitá setkání a maturitní zkoušky” říká Petr Skyva. Jak čas plynul, budova sloužila i k jiným účelům. Polygrafická škola ji s celým areálem do užívání získala v roce 2002. Do té doby sídlila na třídě Svobody 21 se  dvěma vyučovanými obory tiskař na polygrafických strojích a sazeč. 

Dnes škola nabízí  čtyři maturitní obory. Studenti se zde mohou připravit na práci operátora tisku, designéra obalů, grafika pro média či polygrafa. Dřív byla ve škole, která dnes čítá téměř  tři sta žáků rozdělených do dvanácti tříd, převaha chlapců, dnes je to naopak. „ Při posledních statistikách jsme tu měli cca 75 % žákyň a jen 25% žáků,” zmiňuje zajímavou statistiku Petr Skyva, zatímco se blížíme k praktickým učebnám.


Zde se ujímá slova drobná brunetka Klára. „Výuku máme rozdělenou na teoretickou část a praktickou část. V prvním ročníku jsou to tři dny za čtrnáct dní  a od druhého ročníku máme čtyři dny praxe za čtrnáct dní,” říká Klára, zatímco nahlížíme do první z učeben, kde k mému překvapení sedí jen asi sedm žáků - to proto, aby na každého z nich měl učitel dostatek času a mohl mu vysvětlit vše, co je třeba. „K žákům je na praxi přistupováno hodně individuálně, nic nezůstává v rovině teorie,” říká Petr Skyva. Klára ještě zdůrazňuje, že velmi oceňuje vybavenost učeben: „Děláme zde v nejnovějších verzích Adobe creative cloud - Photoshopu, Illustratoru, InDesignu a webovém  Adobe Muse, takže v softwaru, se kterým pracují v každodenní praxi všechny grafické agentury či tiskárny.”

 Když se zeptám Kláry, jaké místo má na škole nejradši, zamyslí se jen krátce: „Vezmeme vás do aťáku!” Klára “aťákem” myslí fotoateliér, místnost, kde je veškeré fotovybavení, na které si jen vzpomenete. Světla, stativy, fotoaparáty, rekvizity - vše na jednom místě, připraveno pro ruce studentů. „Většinou to bývá tak, že si tady na začátku výuky nafotíme potřebné věci, a pak s nimi dál pracujeme v grafických programech, děláme různé plakáty, ilustrace či upravujeme fotky,” popisuje praktický průběh výuky Klára.


Na olomoucké polygrafce však nemají jen nejmodernější vybavení - žáci mají možnost proniknout do historie tisku také prostřednictvím knihtiskového stroje z doby, kdy se ještě ručně sázela jednotlivá písmena a digitální grafika ještě neexistovala. Mezi poslední novinky ve výbavě školy patří digitální produkční tiskový stroj Canon 6011 a ofsetový tiskový stroj KBA Rapida 66.  Obaláři ve výuce využívají učebnu s novým řezacím plotrem a obalářským software EngView.

Naše kroky vedou také kolem zakázkové kanceláře a dílny, kam nakoukneme. Tady se realizují skutečné zakázky, které škola příjmá od firem z Olomouce a okolí. „V praxi to vypadá tak, že si u nás firma zadá například logo, studenti na tom zadání pracují a firma dostane několik návrhů,” říká Petr Skyva. Je motivační, že odměnu dostanou i studenti, i když třeba jen několik desítek korun. „Mnohem víc si ale cením toho, že se můžu už na škole dostat do praxe a vidět, jak třeba reálná firma reaguje na mou práci,” přikyvuje Klára.



Studenti se na Střední škole polygrafické dostanou ze školních lavic velmi často. Ať už se účastní mezinárodní Soutěže mladých tiskařů (kde mimochodem dvakrát během tří let zvítězili), úspěchů dosahují na Grafických soutěžích doma i za hranicemi, či vyjíždí na studentský pobyt v rámci programu Erasmus (Slovensko, Polsko, Finsko), takových zkušeností mají za dobu svého studia mají dostatek. V tom se na konci naší exkurze školou koneckonců shodují jak Klára, tak zástupce ředitele Petr Skyva.
 

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michaela Valsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

žák polygrafické

Snažili jsme se změnit dovozce jídla, protože se naše obědy vůbec nedají jíst. A jsme rádi, že je někdy něco poživatelné.

úterý, 19. listopadu 2019, 13:05

žák polygrafické

jakožto žáci polygrafické školy nechápeme jak to mohlo projít hygienou

úterý, 19. listopadu 2019, 13:01

žák polygrafické

Paní ředitelka ani neví jak se chovat ke svým zaměstnancům, natož k žákům. Tělocvična a posilovna jsou děs sam o sobě. O cestování do zahraničí ani nemluví radši. Na praxích jsme rádi když nám fungují servery. Ze stropu v tělocvičně nám kape voda. Záchody v posilovně jsou staré jak z hororovýh filmů.

úterý, 19. listopadu 2019, 12:57

Praxe jsou asi jediné co je na škole zachovalé, ale jinak tělocvična, záchody atd. radši nekomentuji, takzvaně hygiena nulová.

úterý, 19. listopadu 2019, 12:14

Je krásně vidět, že se jedná o komerční PR článek. Škola vychválena téměř do nebes, ovšem realita je ÚPLNĚ někde jinde. Na reálný polygrafický provoz vás škola připraví sotva ze čtvrtiny. A takové vychvalování by se dalo čekat od studentů 1. ročníku, ale ne 3. Ve 3. ročníku už by se dala očekávat troška soudnosti, ne slepé vychvalování něčeho, co se snad ani vychválit nedá, vzhledem k tomu, jak strašné to je…

úterý, 19. listopadu 2019, 11:03

Bára Olomoucká

S článkem souhlasíme, zázemí na praxích je velmi pěkné. Bohužel nejsme nadšení z dalších prostorů školy. Sprchy a záchody v budově posilovny jsou velmi staré, zapáchající a špinavé. Tělocvična se nám rozpadá nad hlavou a nikdo s tím nic nedělá. - Žáci školy

úterý, 19. listopadu 2019, 10:25

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.