pátek 19. dubna 2024 Rostislav

POLITICKÁ KORIDA: Považují zastupitelé Olomouc za čisté město?

Minulý týden jsme informovali o zajímavé aktivitě dvou žen, které z vlastní iniciativy uklidily celou Ztracenou ulici od nedopalků cigaret. V aktuální Politické koridě jsme se proto zeptali zástupců zastupitelských klubů, co si o takové iniciativě myslí a jestli považují Olomouc za čisté město.

Otázka redakce

Považujete Olomouc za čisté město? V minulých dnech jsme poukázaly na aktivitu dobrovolnic, které uklidily Ztracenou od pohozených nedopalků cigaret. Jak se na takovou aktivitu díváte? Myslíte, že má Olomouc co zlepšovat, co se úklidu ulic, parků a veřejných prostranství týče?

Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve středu 7. listopadu ve 11:00, předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 13. listopadu do 12:00. Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Miloslav Tichý (ANO 2011)

V Olomouci je čisto, na druhou stranu, vždycky bude co zlepšovat. V poslední době jsou Technické služby vidět v ulicích mnohem víc, a to i ve dnech pracovního klidu. Lidé to ale berou jako samozřejmost, takže když je někde problém, třeba přeplněný koš, reagují negativně. Ale i přesto, že nemůžou být pracovníci Technických služeb vždy ihned všude, jsou tohle jen výjimky. Chtěl bych doporučit namísto focení přeplněného odpadkové koše nebo odhozeného odpadku na lavičce, a nahrávání takové fotky na Facebook, raději hlásit tyto a podobné nedostatky ve veřejném prostoru do systému Hlášení závad, kde se dá nahrát i fotka: www.tsmo.cz/hlaseni-zavad/. Tento systém provozují Technické služby a reagují opravdu rychle! Nejsou za to „lajky“ na Facebooku, ale veřejnému prostoru to pomůže víc :) Systém Hlášení závad se chystáme rozšířit a zajistit také větší informovanost.

Musíme se ale bavit o tom, co si bude město moci do budoucna dovolit. Chceme nadále zlepšovat úklid veřejných prostranství, chceme pokračovat v zapojení bezdomovců do pracovního procesu formou čištění chodníků, chceme zavést „úklidovou četu“, která bude na nahlášené problémy reagovat ještě rychleji, chceme více pracovníků na úklid... Chceme také pokračovat v projektu estetizace veřejných prostranství. Tento projekt chválí KMČ i lidé především na sídlištích a v okrajových částech, kteří říkají, že se na ně v minulosti příliš nemyslelo. Na druhou stranu ale musíme vnímat také realitu rozpočtu Olomouce. Bohužel, toto vedení města po loňských volbách zdědilo rozpočet v (mírně řečeno) nedobré kondici, a s následky se dnes potýká při přípravě rozpočtu na příští rok. Navíc pro stotisícovou Olomouc není ani rozpočtové určení daní spravedlivé. V přepočtu na obyvatele dostáváme méně než větší i menší města. A náklady stále rostou. Neustále se rozrůstá infrastruktura, developeři budují nové čtvrti, a okolní infrastrukturu (silnice, veřejná prostranství) následně předávají městu, které se o ni musí starat a údržbu platit. Na veřejnou službu (MHD, opravy komunikací, veřejné osvětlení, parky a údržba zeleně, odpady a sběrové dvory, zimní údržba, úklid a čištění atd...) už dáváme téměř 700 milonů ročně. Příjmy tomu ale bohužel neodpovídají.

Aktivita holek, které uklidily jednu ulici od vajglů, je sympatická. Existuje dobrovolnický projekt Ukliďme Česko, do kterého se každoročně zapojuje celá ČR. V Olomouci takhle jednou/dvakrát za rok uklízí dobrovolníci na několika místech a Technické služby poskytují technickou a materiální podporu. Není to systémové řešení, ale podle mě alespoň pomáhá uvědomovat si, že bychom se také měli starat o své okolí a měli být ohleduplnější. Bohužel, v tomto případě se obávám, že se kuřáci za nos nechytí a ten nepořádek tam brzy bude zas. Nejen ve Ztracené.

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Já považuji Olomouc za relativně čisté město, ale samozřejmě dobře vím, že je co zlepšovat. Především to ale záleží na nás samých, jak se k tomu postavíme. Nejčastěji asi chodím parky a tam je nejlépe vidět, jak to s námi vypadá. Přes týden jsou parky většinou uklizené, protože je o ně pečováno. O víkendu tam večer vyrazí většinou mládež, (ale také různí nepřizpůsobiví jedinci) a to je ráno hned vidět, jak by to ve městě asi vypadalo, kdybychom o něj přestali pečovat. Musíme tedy začít od sebe a v rodinách, ale i školách, zvýšit zájem a všímavost a pokud uvidíme někoho, kdo kolem sebe dělá nepořádek, v to počítám i pejskaře, kuřáky a „plivače žvýkaček“, atd, tak se ozvat a nebát se ho napomenout. V Maďarsku například vykupují na sběrných místech psí exkrementy a o tuto činnost projevili prý zájem tamní bezdomovci…

Luděk Janák (hnutí spOLečně)

Olomouc by měla být určitě mnohem čistší a uklizenější - například v prostoru širšího centra, parků, v přednádraží i na některých sídlištích. To, že stačí například 2-3 hodiny, pár nadšených lidí, základní nářadí a materiál, aby byla zastávka MHD jako nová, jsme si sami ověřili v loňském roce. Tento rok jsme uklidili či zvelebili alespoň několik míst - například zastávky MHD na Okružní ulici či u hotelového domu. Boj proti drobným odhozeným odpadkům a prohřeškům vandalů je nekonečný - a každá ruka se v něm počítá.Aktivity dobrovolnic ve Ztracené si vážíme - dobré příklady táhnou. Moc dobře víme, jak mravenčí prací právě sběr nedopalků je (pan náměstek Bačák by mohl o jejich úklidech v parcích vyprávět :-) Doufáme, že třeba právě aktivita dobrovolnic, které ukázala, jak málo mnohdy stačí k čistotě města, může "zdravě naštvat" management TSMO aby zvýšil kvalitu a dostupnost jejich služeb.Chce-li Olomouc být navštěvovanou turistickou destinací a místem pro příjemný život, není možné, aby nepořádek z víkendu byl v širším centru ještě na začátku dalšího týdne, nedejbože déle. Nechť tato anketa pomůže k zamyšlení, jaké konkrétní drobné kroky k tomu lze společně učinit.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Čistotu města vnímáme ve veřejném prostoru. A ten je všech a nikoho. Každý žijeme v nějakém prostředí, formovala nás výchova. Pro někoho je čistota prostředí mimo vlastní domov stejně důležitá a svoje odpadky neodhodí nikým nekontrolován ani v přírodě. Někdo má práh tohoto vnímání jiný. Nedávno jsem šel po Palackého ulici a na rohu Krapkovy přede mnou mladá dáma odhodila nedopalek. Nedalo mi to, došel jsem ji a upozornil, že jí něco upadlo. Hned věděla co, s úsměvem mi odvětila, že jí to odfoukl vítr a pokračovala s kamarádkou směrem k centru.

Nápad Lucie a Markéty je pro mne příjemným výrazem občanského aktivismu, pramenícího z touhy po "lepším" světě a upomněl mě na mé dětství, kdy jsme po vzoru Foglarových Rychlých šípů v našem klubu také sbírali odpadky na ulicích a plnili si tak "modré životy". Kéž by jejich počin inspiroval hlavně ty, jimž ty nedopalky od úst odpadly. 

Město a hlavně jeho centrum trápí mimo zmiňované nedopalky také psí exkrementy, zamaštěná dlažba, ušmudlané odpadkové koše, kterých není v ulicích vždy dostatek... Jistě by byl dobrým pomocníkem na žvýkačky univerzální parní čistič, který by do jisté míry mohl nahradit i chemickou likvidaci plevele. Městská policie v památkové rezervaci snad ani neřeší dodržování vyhlášky o komunálním odpadu. V Křivé nebo Šemberově ulici mě cestou na náměstí vítají popelnice před domy. Vyjímečným olomouckým jevem není ani firma ponechající rozfoukané úlomky polystyrenu ze zateplení fasád domu svému osudu. 

Ne vždy ale máme čistotu okolí ve svých rukou. Silné nárazy větru si dovedou s přeplněným kontejnerem někdy pěkně pohrát. Olomouc má tedy v čistotě veřejných prostranství co dohánět. Pokud radnice nedovede účinněji těmto jevům předcházet, měla by zefektivnit, popřípadě posílit činnost Technických služeb, které se o čistotu města starají. Samostatnou kapitolou jsou bezohlední a nevychovaní "uživatelé" městských parků, pro něž je po různých radovánkách odpadkovým košem nejbližší okolí laveček. Tady zodpovědnost za výsledný dojem leží na městské Společnosti Výstaviště Flora Olomouc. Nakonec, vnímaná míra čistoty města je vizitkou nás všech, olomoučanů.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Zda je Olomouc čistým městem je docela nejednoduchá otázka. Město je takové jaké si ho my, jeho obyvatelé, uděláme. Vše už začíná výchovou doma v rodině.  Mám dojem, že žijeme v době, kdy je slušnost považována za slabost apod. Osobně se s tímto faktem nedokážu vyrovnat. Rodiče v tramvaji posadí své dítě, zatímco opodál stojí  nemohoucí starý člověk, který má co dělat, aby se za jízdy udržel. Pro to dítě se toto stane normou. Lidé se nezdraví, rodiče to své děti neučí. Na akce konané  v obřadní síni Olomoucké radnice chodí  v roztrhaných riflích, mikinách s kapucí a s pokrývkou hlavy. Toto je přece společensky nepřípustné! Ale jak se mladí mají dozvědět, že to není v pořádku, když jim to doma nevysvětlí. Bohužel toto neřeší ani školy. Taktéž je to s úklidem, když dovolíme svým dětem a vnoučatům házet papírky po zemi, místo aby je hodili do koše, nesmíme se divit, že se za pár let budeme brodit na chodnících v odpadcích! Kuřáci hází nedopalky na náměstí po zemi, kelímky od punčů hodí hned vedle, přitom jsou všude rozmístěné koše na odpad. Lidé, prosím, vzpamatujte se. Vždyť tady chceme všichni žít a cítit se tady dobře, tak by jsme měli myslet opravdu i na další generace. Vyplatí se to! Neměli by jsme spoléhat na to, že někdo za nás něco udělá, takto přece svět nefunguje! Když dokážeme pořádek udržet ve svých domácnostech, zkusme to prosím také na místech veřejných, vždyť jistě všichni chceme, aby tady bylo čisto a lidé se k sobě chovali slušně. Je to jen na nás všech.

Viktor Tichák (Piráti a Starostové)

Odpověď na otázku, zda je co zlepšovat, zní: vždycky je co zlepšovat. Otázka je ale zavádějící. Olomouc má co zlepšovat, co se úklidu ulic, parků a veřejných prostranství týče. Ale Olomouc nejsou jen Technické služby města Olomouce, které mj. dbají na pořádek ulic. Olomouc jsme my všichni. Plná ulice nedopalků cigaret primárně svědčí o tom, že si někteří obyvatelé města neuvědomují, že je to jejich město, nesvědčí o neschopnosti služby.

Aktivitu dobrovolnic, které uklidily Ztracenou ulici, vnímám jako velmi inspirující. Samy napsaly: "Když jsme se domlouvaly, tak jsme ani nepřemýšlely nad tím, jestli chceme něčeho docílit. Prostě jsme chtěly mít čistší místo, kudy denně chodíme." Piráti a Starostové se pravidelně účastní akcí Ukliďme Česko, jejichž cílem není upozornit na neschopnost služeb. Naopak velmi chválíme spolupráci TSMO při těchto akcích. Jejich cílem je motivovat k úklidu veřejného prostoru. Každý si musí uvědomit, že každou plastovou láhev, kterou hodí do křoví, někdo musí z toho křoví vytáhnout a vyhodit - za peníze z daní. Protože Technické služby jsou firma města, jejich rozpočet je součástí objednávky veřejné služby. Když to přeženu, každý odhozený nedopalek se člověku vrátí v podobě zvýšených poplatků.

Úklidových akcí se pravidelně účastní i některé komise městských částí. Tyto akce posilují vztah obyvatel k jejich vlastní čtvrti, kromě toho, že si člověk úklidem veřejných míst odpočine od každodenních starostí.

Jiří Zima (KSČM)

Na dotaz redakce neodpověděl.




 

Jan Holpuch (ODS)

Na dotaz redakce neodpověděl.



 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na dotaz redakce neodpověděl.





 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.