pátek 29. března 2024 Taťána

Prostějov se dohodl s nadací na úpravě židovského hřbitova

Prostějovská radnice se dnes po několika letech diskusí dohodla s nadací Kolel Damesek Eliezer, spolkem Hanácký Jeruzalém a Federací židovských obcí na pietní úpravě místa starého židovského hřbitova, která bude vycházet z architektonického návrhu zpracovaného pro nadaci. Ve společném prohlášení to sdělili zástupci radnice a židovských organizací.

Někdejší židovský hřbitov v Prostějově, který ministerstvo kultury dalo v roce 2016 na seznam kulturních památek, byl zničen za německé okupace. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si tehdy rozebrali obyvatelé z okolních vesnic a vydláždili jimi například dvorky. Na místě hřbitova je nyní park a parkoviště.

Investorem pietní úpravy místa bývalého židovského hřbitova bude podle dnešní dohody město, které tyto pozemky vlastní. Radnice podle návrhu architekta Richarda Sideje nechá zpracovat prováděcí projekt, včetně položkového rozpočtu. „Nadace Kolel Damesek Eliezer již dříve veřejně deklarovala, že bude financovat práce, které souvisí s plochou starého židovského hřbitova," stojí v prohlášení.

Ze zveřejněné vizualizace vyplývá, že místo starého židovského hřbitova by měl obepínat živý plot a u vstupu budou instalovány otevřené dřevěné dveře. Na louce by pak mělo být rozmístěno několik náhrobků, které budou kolemjdoucím připomínat původní účel této lokality.

Tato pietní úprava podle účastníků jednání splňuje požadavky složek integrovaného záchranného systému k přístupu k sousední škole. „Navržené řešení širšího okolí kulturní památky zmodernizuje pěší komunikace, zvýší komfort odpočinkových zón a umožní rodičům přivést děti přímo ke vchodu školy," uvedli v prohlášení zástupci města, nadace, spolku a Federace židovských obcí.

Úprava plochy kulturní památky starého židovského hřbitova podle prohlášení respektuje náboženské principy židovské komunity a přispěje k posílení turistického ruchu v Prostějově, který má bohatou židovskou historii.

Město se dnes s nadací shodlo také na tom, že plocha kulturní památky starého židovského hřbitova má být již nyní alespoň provizorně označena, aby bylo zřejmé, že je zde místo posledního odpočinku přibližně 2000 prostějovských obyvatel. Veřejnost bude také informována, že v této oblasti stále platí rozhodnutí města z roku 2016 o zákazu venčení psů.

Starý židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. Na zrušeném hřbitově jsou pochováni například předci filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.

Nadace Kolel Damesek Eliezer se snaží místo bývalého hřbitova zvelebit delší dobu, dosud se ale s radnicí nemohla dohodnout na podobě pietní úpravy. Spor mezitím zaznamenala světová média a dostal se do pravidelné zprávy amerického ministerstva zahraničí, která je zaměřena na ochranu lidských práv ve světě. O náhrobky ze zničeného hřbitova, které se podařilo díky úsilí nadace najít v Prostějově a jeho okolí, před časem projevilo zájem Muzeum holokaustu z Washingtonu.

beh dvd

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky historie, památky, správa, židé, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.