čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Průzkum ukázal, že většina lidí by byla pro náměstí Republiky bez parkoviště

Radnice v průzkumu v rámci Evropského týdne mobility zjišťovala, jestli by lidé uvítali zrušení současného parkoviště na náměstí Republiky. Většina jich byla pro.

Na otázku „Jakou variantu využití náměstí Republiky preferujete?“ v odpovědích dominovala s 67,1 % varianta využití jako veřejného prostoru bez automobilu. Celkem 27 % respondentů by preferovalo veřejné parkoviště, zbylých 5,9 % nemá názor.

Celé vyhodnocení průzkumu najdete na tomto odkazu.

„Průzkum probíhal od poloviny září do konce října metodou klasického vyplnění dotazníku či vyplněním elektronického formuláře. Celkem byly sesbírány odpovědi od 629 respondentů, kdy pro účely vhodné reprezentativnosti sesbíraných vzorků byly rozděleny do odpovídajících podílů dle věku a pohlaví a dále dle bydliště respondentů,“ popisuje Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta magistrátu.

Z průzkumu vyplývá, že odpovědi respondentů, kteří bydlí přímo v městském centru, a problematika se jich dotýká nejvíce, se od celkového rozložení neliší. Výsledky rovněž potvrzují většinový souhlas s variantou náměstí Republiky bez aut. K tomuto návrhu se nejvíce přiklonili respondenti ze Svatého Kopečku, rodinné zástavby na východ od řeky Moravy, pásu kolem města a sídliště Lazce. „V odpovědích se nenachází žádný významný trend, který by například popisoval změnu názorů ve vzdálenosti od centra,“ objasňuje Martin Luňáček.
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Snášel (olomouc.eu)

Štítky náměstí Republiky, doprava, parování, Evropský týden mobility

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.