pátek 29. března 2024 Taťána

Hračka Kryštůfek bude nově pomáhat dětem v záchranářských sanitkách

Děti v Olomouckém kraji, které se dostanou při úrazech, dopravních nehodách, požárech, vlivem nemoci apod. do tísnivé a stresující situace, vyžadující zásah záchranky, mají nového pomocníka a kamaráda.

Novým členem posádek vrtulníků a sanitních vozů záchranné služby se v příštích dnech stane plyšový záchranář Kryštůfek, kterého provází ta nejlepší pověst z jiných tuzemských regionů. Zásilku hraček dnes v Ostravě z rukou zástupce Nadačního fondu Kryštůfek Milana Kopčila převzal ředitel olomoucké ZZS Petr Hubáček.

Právě pro děti bývá přítomnost na palubě sanitního vozu velmi stresující záležitostí. Přinést malým pacientům alespoň trochu radosti, zabavit je a zmenšit jejich strach, dát jim oporu v čase, kdy se nemají čeho chytnout, to je poslání projektu nadačního fondu. „Pomáhá při tom plyšová hračka, mající podobu malého záchranáře, která je k dispozici na palubách sanitek. Záchranáři hračku dávají zejména dětem, jež jsou v jejich péči delší dobu, těm, které jsou vážně nemocné či zraněné, nebo bez doprovodu svých rodičů,“ vysvětluje jeden z autorů projektu, psycholog Lukáš Humpl.

Malé děti také mohou přímo na palubách vozů na hračce ukázat, kde a jak je co bolí, lékař naopak demonstruje na Kryštůfkovi, jaké úkony musí dítěti provést. Plyšový přítel pak děti doprovází při pobytu v nemocnici a často ještě další částí života. Průzkum, který si zadali před časem autoři projektu v Moravskoslezském kraji, ukázal, že děti v devíti případech z deseti Kryštůfka přijaly jako průvodce a kamaráda pro nepříjemné situace spojené s pobytem v sanitkách a nemocnicích. „Nad definitivní podobou hračky seděl dlouhé měsíce tým psychologů, lékařů a designérů, až vznikla současná podoba zmenšeniny zdravotnického záchranáře s dětskou vizáží z příjemného materiálu,“  uvedl Humpl.

Nový ředitele olomoucké záchranky Petr Hubáček posílení posádek vítá: „V současné době používáme ve vybraných případech pro děti plyšového medvěda, ale tato propracovaná hračka je o několik úrovní výš.“

Více informací o projektu, nadačním fondu, reakcích záchranářů i dětí, fotografie a videa i informace o akcích s Kryštůfkem záchranářem najdete na: http://www.nadacnifondkrystufek.cz/ a http://www.krystufek-zachranar.cz/

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.