úterý 16. dubna 2024 Irena

Radní vytvořili pracovní skupinu, má za úkol zachránit Rudolfovu alej ve Smetanových sadech

Radní zareagovali na špatný stav kaštanů v Rudolfově aleji ve Smetanových sadech vytvořením pracovní skupiny, která by měla stav stromů napadených patogenem analyzovat a navrhnout, jak palčivou situaci vyřešit.

„Rada města se podrobně seznámila s aktuální situací související se zdravotním stavem kaštanů v hlavním stromořadí Smetanových sadů. U jírovců Rudolfově aleji totiž odborníci zjistili výskyt patogenu Pseudomonas syringea, který způsobuje nemoc stromů zvanou slizotoková nekróza. Jedná se o nákazu, která výrazně snižuje životnost a okrasnou hodnotu stromů a celé aleje,“ popsal situaci náměstek primátora Aleš Jakubec.

Bylo prokázáno, že 30 % stromů v aleji je napadeno zákeřným patogenem, radní proto ustavili speciální skupinu odborníků, která se bude problematikou zabývat. Jejich úkolem bude analyzovat stav stromů, stav nákazy a stanovit možná řešení situace. Ve skupině budou zástupci odboru životního prostředí magistrátu, památkové péče, koncepce a rozvoje, výstaviště Flora, projektant i zástupci Národního památkového ústavu.

„Masívní výskyt a šíření nákazy je potvrzen v celé Evropě. V současné době není v ČR ani ve světě známý účinný přímý způsob ochrany proti této nákaze. Podle dosavadních zkušeností se napadení rychle rozšiřuje i na další jedince jírovce maďal, choroba není v současné době léčitelná a rezistenční druh či kultivar jírovce nebyl doposud nalezen,“ řekl vedoucí odboru životního prostření magistrátu Petr Loyka.

Rudolfova alej je nejcenější část olomouckých historických parků. Obnova stromů proběhla v letech 2009 - 2012 ve dvou etapách, během kterých bylo vysázeno 225 stromů.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.