pátek 29. března 2024 Taťána

Pracujete za minimální mzdu? Od ledna si o několik stovek polepšíte

Pracujete za minimální mzdu? Od příštího roku si polepšíte. Minimální mzda se od ledna zvýší o 700 korun na 9900 korun. Poroste tak o 7,6 procenta. Stoupne také minimální mzda pro zdravotně postižené. Zvedne se o 1300 korun na 9300 korun. Nejnižší výdělek mají podle ministerstva práce 2,3 procenta zaměstnanců v Česku.

Premiér Bohuslav Sobotka už dřív řekl, že jeho vláda upřednostňuje dohodu zaměstnavatelů a odborářů. Ti se ale na minimální mzdě ani letos neshodli. Odbory žádaly zvýšení o tisíc korun, podnikatelé se klonili k 500. Podle zaměstnavatelů se některá odvětví teprve vzpamatovávají z krize a na výraznější přidání nemají.

Vláda se v koaliční dohodě a programovém prohlášení zavázala, že by se nejnižší výdělek měl postupně přiblížit dvěma pětinám průměrné mzdy. Ta letos ve třetím čtvrtletí dosáhla 26 072 korun. Dvě pětiny tak odpovídají 10 429 korunám. Pokud bude vláda podle odborů zvyšovat minimální mzdu dosavadním tempem, svůj slib nesplní a měla by to voličům vysvětlit. Podle Sobotky by od ledna 2017 měla částka činit aspoň 11 tisíc korun. Svaz průmyslu a dopravy to označil za „předvolební populistický krok“.

Hodinová sazba se u běžné minimální mzdy zvýší z 55 na 58,70 korun. Růst o 700 korun měsíčně by měl firmy v příštím roce stát 1,6 miliardy navíc. Ve veřejném sektoru by to mělo být asi 439 milionů. Do sociálního pojištění by díky přidání mohlo přitéct dalších 470 milionů, do zdravotního zhruba 200 milionů.

Přilepší si i zdravotně postižení pracovníci, kteří mají invalidní důchod. Místo nynějších 8000 korun by si měli vydělat 9300 korun. Hodinová mzda činí 55,10 korun. Kabinet původně posuzoval dvě varianty - přidání o 1000 a o 1300 korun. Nakonec se přiklonil k vyšší částce. Souhlasili s ní i zaměstnavatelé. Požadovali ale navýšení příspěvků na zaměstnávání postižených.

Nyní mohou zaměstnavatelé dostat od úřadu práce 75 procent vynaložených nákladů na mzdu postiženého, nejvýš ale 8000 korun. Mohou získat i částku na další náklady, které vydali kvůli zaměstnání hendikepovaného. Maximálně to jsou měsíčně 2000 korun.

V legislativě zvýšení podpory pro zaměstnavatele zatím není. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák navrhl proto doplnit ve Sněmovně do zákona růst příspěvků na mzdy o 800 a na náklady o 700 korun. Vyjít by to mělo asi na 380 milionů. Podle náměstka ministryně práce Jana Marka na to resort peníze ve svém rozpočtu najde.

Někteří poslanci mají ale s ustanovením problém. Nevadí jim výše příspěvků, ale to, že se změna má dostat do legislativy jako takzvaný přílepek k novele o bezpečnosti práce. Ministerstvo práce sice novelu o zaměstnanosti připravilo, panovaly ale obavy, že se nestihne přijmout. Parlament zatím neschválil ale ani normu se Sklenákovým návrhem, hned od ledna tedy vyšší příspěvky nebudou.

Podle vládního plánu prosazování rovných příležitostí pro lidi s handicapem by se minimální mzda zdravých a postižených měla úplně srovnat. Původně to mělo být od příštího roku, kabinet termín odsunul zatím na leden 2017.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.