čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Studenti z Olomouce vyzpovídají posádku vesmírné stanice

Po pěti letech přípravných prací budou mít olomoučtí studenti možnost se rádiově spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Půjde o vůbec první takový počin v Česku. Vše je zatím naplánováno na 7. března.

Studenti můžou položit posádce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) otázky ohledně života ve vesmíru. „Otázky jsou předem stanovené a odeslané na schválení,“ říká Eva Farmáčková, učitelka anglického jazyka na Gymnáziu Čajkovského. Škola je do projektu zapojena společně se Slovanským gymnáziem a Gymnáziem Olomouc-Hejčín. „Holky zajímají více osobní věci, jako například jestli má posádka své osobní talismany. Kluci chtějí zase vědět něco o technice,“ dodává Farmáčková.

Projekt začala americká agentura NASA, protože chtěla podpořit zájem o vědu, techniku a vesmír. Zpočátku měli možnost navázat spojení s ISS pouze studenti ze Spojených států, ale později se začaly zapojovat i další země. „Jsem velmi potěšen, že nás NASA vůbec vybrala,“ říká Rudolf Bláha, předseda Hanáckého radioklubu OK2KYJ, který celý projekt organizuje. Dále dodává, že je velmi rád za finanční a mediální podporu od statutárního města Olomouc. „Jenom přístroje vyjdou na sto až sto padesát tisíc korun. A vše musí být podle nařízení dublované,“ říká Bláha.

Projekt se měl uskutečnit už minulý rok v září, ale nastaly problémy s doprovodnou lodí. „Vzhledem ke korekcím dráhy ISS budeme mít na spojení přibližně deset minut,“ vysvětluje Bláha. Studenti si připravili dvacet otázek, které budou moci položit astronautům. Není však zaručeno, že se na všechny dostane. Kvalitu spojení může ovlivnit špatné počasí i nepředvídatelné změny na Slunci. „Pro všechny, kteří se zajímají o kosmický výzkum a nové technologie, jde o životní zkušenost,“ dodává Rudolf Bláha. 

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.