čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucká žurnalistika slaví dvacetiny. Pozvání přijala zvučná jména české novinařiny

Konferenci s mezinárodní účastí nabitou přednáškami a atraktivními debatami nabídne Týden (reflexe) médií. Katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky jím oslaví dvě dekády existence společně s bezmála osmi desítkami osobností, které mají co dočinění se světem současné žurnalistiky a výzkumu médií. U diskusních stolů se v budově filozofické fakulty na třídě Svobody vystřídají od úterý 5. do pátku 8. dubna šéfredaktoři prestižních periodik, reportéři, mediální analytici a vědci z šesti zemí ze tří kontinentů.

„Oslavit dvacet let od založení katedry takto pojatou konferencí nám připadalo stylové.  Na čtyřdenní akci přijaly pozvání desítky osobností jak z předních médií, tak z pracovišť, které se studiem žurnalistiky, médií a komunikace zabývají. Zájemci se mohou těšit na pestrou mozaiku témat, název konference napovídá, že se budou týkat jak současné žurnalistické praxe, tak její kritické reflexe,“ uvedl vedoucí pořádající katedry Petr Orság.

Proměnlivý mediální svět se podle Orsága zvláště v posledních letech poměrně dramaticky vyvíjí a organizátoři proto chtějí zachytit jeho aktuální stav a nejnovější trendy očima těch, kteří jeho podobu aktivně utvářejí. „Jsem rád, že pozvání přijaly osobnosti jako Sabina Slonková, Dalibor Balšínek, Jakub Patočka, Petr Fischer a řada dalších. Střetávání různých pohledů je pro porozumění médiím potřebné. Věřím, že pozvaní hosté budou atraktivní nejen pro akademiky a studenty, ale i pro širší veřejnost, kterou na konferenci srdečně zvu,“ zdůraznil Orság.

Čtyři dny, šest zemí, tři kontinenty

Debatovat se bude například o současné krizi tisku. „Často se hovoří o tom, že tištěná média nemají šanci přežít. Přitom jen v poslední době se na tuzemské scéně urodilo několik slibných titulů, aniž by zanikly ty dosavadní. O tomto paradoxu budou diskutovat například šéfredaktoři časopisů Echo 24 a Faktor S,“ prozradil jeden z organizátorů Karel Páral. Další debaty se zaměří na média veřejné služby, tradiční a nově vzniklé názorové weby, ale i na stav regionální žurnalistiky v roce 2016.

Konference přinese také pohledy zahraničních odborníků z prestižních institucí z Evropy, Ameriky i Afriky. „Přivítáme například profesora Rolanda Posnera z Berlína, Ramadhana Rajaba z university v Nairobi, ale i další hosty z Polska, Slovenska či Spojených států amerických,“ nechal nahlédnout do bohatého programu tajemník katedry Martin Foret.

Účastníci budou diskutovat třeba o mediálním obrazu událostí spojených se současnou uprchlickou krizí a terorismem. Nosných témat je však mnohem více. „Řečníci budou reflektovat proměny a specifika současných zpravodajských publik, zajímavé a důležité momenty z dějin domácích médií, vztah médií, historie a fikce, problémy spjaté s výzkumem neverbálního chování nebo analýzu jazyka zpravodajství. Perličkou pro mediální labužníky pak může být vztah médií a jídla,“ nastínil Foret.

Kamery a diktafony

Během dvou dekád zaznamenala Katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky několik důležitých milníků. Na prahu plnoletosti například přibyl k uchazeči vyhledávanému bakalářskému a magisterskému studiu i stupeň doktorský. „Snažíme se, aby katedra zůstala odborně čilá a pro zájemce o studium atraktivní. Nemám rád paušalizující odsudky o tom, jak je akademický svět odtržený od reality. Naši studenti se zabývají nejen kritickou reflexí činnosti médií, ale mají i velký prostor pro vlastní tvorbu a jejich přesahy do praxe jsou v průběhu studia prakticky permanentní. Sami vytvářejí zpravodajské i specializované weby, ostatně – coby začínající žurnalisté budou zpravodajsky pokrývat i tuto konferenci. Hosté se tak mohou těšit krom debat i na kamery, diktafony a zvídavé otázky našich studentů,“ dodal vedoucí katedry Orság. 

Více informací naleznete zde.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.